Rutger Bregman

Rutger Bregman over de moed om morele ambitie te tonen

Enkele jaren geleden overtuigde Rutger Bregman de wereld in zijn gelijknamige boek dat de meeste mensen deugen. Deze visie brengt echter ook een risico van zelfgenoegzaamheid met zich mee. Alsof de wereld nu vanzelf een betere plek zal worden. De tijd leek hem dan ook rijp om uit te pakken met een nieuw boek dat een stap verder gaat en mensen aanspoort om de deugd ook in daad om te zetten. Op 16 mei is hij te gast bij ETION!

Oef, we deugen!

Vier jaar geleden brak de Nederlandse historicus en Correspondent-journalist Rutger Bregman definitief door met zijn internationale bestseller De Meeste Mensen Deugen. In dit boek ontkracht hij een van de meest dominante mensbeelden uit de westerse cultuur, namelijk het geloof dat de mens in wezen verdorven is. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het idee uit de Bijbel dat de mens een erfelijke zondaar is. Maar ook het dominante wereldbeeld in de hedendaagse economische theorie, namelijk dat van de rationele homo economicus, gaat er nog steeds van uit dat de mens primair uit eigenbelang handelt.

Op basis van een imposant aantal historische, archeologische, psychologische en economische bronnen gaat Bregman resoluut in tegen deze pessimistische visie op de mens en breekt hij een lans voor zijn inherente goedheid. Bregman ontkent niet dat mensen fouten kunnen maken of elkaar kwaad aandoen. Wel is hij ervan overtuigd dat dit niet de norm is, zoals men ons wil doen geloven. Hij laat zien dat het mensbeeld dat we hanteren in de omgang met elkaar, ons gedrag sterk beïnvloedt. “Als we geloven dat de meeste mensen niet deugen, gaan we elkaar ook zo behandelen”, schrijft hij. Het omgekeerde is duidelijk ook waar. Bregman toont aan de hand van verschillende voorbeelden wat er mogelijk is wanneer machthebbers of organisaties wel in het goede van de mens geloven.

Mensen met morele ambitie focussen op de meest effectieve oplossingen voor de grootste problemen.

Van deugd naar daad

Dat de meeste mensen goede intenties hebben en enkel het beste willen voor elkaar en de wereld rondom hen, betekent echter niet dat ze deze instelling ook in daden omzetten. “Bewustwording wordt overschat”, liet Bregman onlangs optekenen in een publieke lezing. We weten allemaal dat het niet goed gaat met het klimaat en dat er nog steeds onmetelijke armoede in de wereld is. Maar doen we er ook werkelijk iets aan?

In zijn nieuwe boek ‘Morele Ambitie’, vertrekt Bregman dan ook vanuit de vaststelling dat veel mensen wel het talent en de mogelijkheden hebben om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een betere wereld — ook en vooral in het bedrijfsleven — maar er blijkbaar toch niet toe komen. Iedere professionele loopbaan duurt ongeveer 2.000 werkweken. Hoe je die tijd besteedt, is een van de belangrijkste beslissingen van je leven. Toch lijken de meeste mensen liever saaie, nutteloze of zelfs schadelijke jobs te verkiezen boven een bestaan dat werkelijk een positief verschil kan maken voor anderen en de wereld. Hoe brengen we hier verandering in? Dat is de vraag waar hij zich in zijn nieuwe boek over buigt.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen (onderaan deze pagina).

Rutger Bregman op 16 mei te gast bij ETION

Op donderdag 16 mei (16.00 uur, Kemzeke) komt Bregman met zijn gloednieuwe boek ‘Morele ambitie’ naar ETION. We ontmoeten elkaar bij de Verbeke Foundation. De rebelse levensdroom van een atypische ondernemer met een contraire collectie moderne kunst. Een plek die vernieuwing en (morele) ambitie ademt. En genoeg stof voor een topavond dus! Meer info & inschrijven.