Leuven 2030: een stad redt het klimaat

De netwerkorganisatie Leuven 2030 streeft een reductie van de CO2-uitstoot in de stad na van tachtig procent tegen 2030 ten opzichte van het cijfer in 2019. Samen met Stad Leuven heeft de organisatie een concreet en onderbouwd plan uitgewerkt dat intussen door Europa is goedgekeurd. Ondernemen sprak met directeur Katrien Rycken en met Steven Serneels, voorzitter van Impact Finance Belgium.

Z-Extra: Jochanan Eynikel en Karen Wouters over leiderschap

(Kanaal Z, 24 juni 2024)
Snelle economische veranderingen en opeenvolging van crisissen zorgen voor uitdagingen bij ondernemers. Wat vergt dat van leiders vandaag? Francesca Vanthielen vraagt het aan businessfilosoof Jochanan Eynikel en professor Karen Wouters.

Generation ZAlpha: de toekomst van (samen)werken

Gen Z, ZAlpha en Alpha vormen een omvangrijke en wereldwijd gezien de best opgeleide generatie ooit. Ze zijn co-creatief, mondiaal en inclusief, klimaatactivistisch en technologisch procreatief. Het is de nieuwe generatie die ook op de werkvloer stilletjesaan zijn weg vindt.

Landsgagneligt: wortels van Zweeds eco­nomisch mirakel

Geen enkel ander land dan Zweden wordt bij ons zo vaak geprezen als sociaaleconomisch ideaalmodel. ETION ging er tijdens een belevingstrip met een groep ondernemers poolshoogte nemen. Wat verklaart het succes van de Zweedse economie en van haar bedrijven in het bijzonder?

Workshop: Hoe leid ik het ondernemingsoverleg in goede banen?

Je bekijkt de sociale relaties hoofdstuk per hoofdstuk en krijgt zo inzicht (‘deep dive’) in de sociologische krachten en de juridische regels. Tezelfdertijd krijg je concrete handvaten aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan. Zo kan je talrijke situaties in het formeel overleg en op de werkvloer herkennen en inzicht krijgen over wat er zich binnen je organisatie afspeelt.

De workshop is bijzonder interactief. Je deelt je vragen en ervaringen met de andere deelnemers.

Inhoud 

Het detentiehuis: werk als duurzame oplossing

Het detentiehuis van Kortrijk schrijft geschiedenis als het allereerste detentiehuis in ons land. Er is plaats voor 57 bewoners. Een detentiehuis is een kleinschalige inrichting waar veroordeelden met een korte straf hun termijn uitzitten. Bewoners leven er in kleine groepen en worden er intensief en op maat begeleid. Elke dag actief werken aan re-integratie staat centraal, om zo ook recidive tegen te gaan.

ETION Jongeren in gesprek met Frederik Vandermarliere

De naam Vandermarliere klinkt als een klok in de ondernemerswereld. Bijna honderd jaar geleden startte Maurits Vandermarliere in een zolderkamer met de productie van sigaren. Op vandaag telt VCF Cigars meer dan 3500 medewerkers in Handzame, Zwevegem, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek.

Leestip: De nieuwe wereldeconomie

Beleven we een ‘kantelmoment’ in de geschiedenis? Koen De Leus en Philippe Gijsels lijken dat te suggereren met een boek genaamd ‘De Nieuwe Wereldeconomie’.

Nieuwe AI-regelgeving: impact voor bedrijven?

De Europese Unie ontwierp het allereerste juridische kader voor het gebruik van artificiële intelligentie. Deze wet wil transparantie en veiligheid bieden, maar toch ruimte laten voor innovatie. Advocaat Edwin Jacobs belicht de juridische impact voor bedrijven.

Waar blijft productiviteit in deze kiescampagne?

Dat er in de kiescampagne voor 9 juni bitter weinig wordt verwezen naar productiviteitsgroei is een veeg teken. Om de komende jaren de grote uitdagingen het hoofd te bieden, hebben we nood aan hogere economische groei. En dat vergt meer productiviteit én een sterker Europa.