Morele ambitie voor bedrijven

In zijn nieuwe boek klaagt Rutger Bregman aan dat er nu veel ondernemend en creatief potentieel verloren gaat aan bedrijven die niet altijd het beste voor hebben met de wereld. Zijn deze jobs en ondernemingen veroordeeld tot permanente zinloosheid en morele apathie? Jochanan Eynikel analyseert het nieuwe werk van Rutger Bregman in aanloop van ons evenement met de succesauteur op 16 mei.

Sister Helen Alford: topeconome in habijt

De Britse dominicanes Helen Alford toonde zich ook tijdens haar gesprek met een ETION-publiek een inspirerende en bevlogen econome. Als voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Sociale Wetenschappen wil ze de sociale leer van de Kerk meer onder de aandacht brengen. “We moeten de economie teruggeven aan de mensen.”

Themagroep Tech Ethics

Technologie is een motor van economische vooruitgang en maatschappelijke verandering. Innovaties creëren nieuwe markten, verbeteren processen en diensten, en maken het leven meestal makkelijker. Maar technologie is niet waardenneutraal. Technologie beïnvloedt ons gedrag, onze manier van denken en soms zelfs onze morele opvattingen. Er schuilt ethiek in techniek.

Rutger Bregman: Morele ambitie

Vier jaar geleden brak de Nederlandse auteur Rutger Bregman definitief door met zijn internationale bestseller 'De meeste mensen deugen'. In dat boek gaat hij resoluut in tegen de Westerse, eerder pessimistische, visie op de mens.

Worden bedrijven te woke?

Het kan verkeren. Niet alleen in de Belgische politiek. Ook in de bedrijfswereld zien we de laatste jaren een verrassende wending. Waar multinationals en instellingen zoals het World Economic Forum historisch onder vuur lagen vanuit antikapitalistisch links, komen de aanvallen steeds vaker ook vanuit (radicaal) rechtse hoek.

Ethisch ondernemen: een complexe zaak?

Ethisch ondernemen is voor heel wat bedrijven al een evidentie. Toch durft Jochanan Eynikel zeggen dat het vandaag complexer is geworden om te doen wat juist is. In deze video legt hij uit hoe dat komt en hoe je daarmee omgaat.

Dubbelgesprek met Kurt Leuridan en Annemie De Proft

Intense momenten scheppen een band. En dat voelden we heel sterk tijdens ons dubbelgesprek met Kurt Leuridan en Annemie De Proft.

Inspiratienota over omgaan met dilemma's

Deze inspiratienota zoomt in op de omgang met ethische keuzes in organisaties. Dat is nodig, want de morele lat komt voor bedrijven steeds hoger te liggen in een complexe, diverse samenleving die zich waardenbewuster opstelt in haar relatie tot organisaties. Zoals in consumptiegedrag of de keuze voor een werkgever.

Worden bedrijven te woke?

Worden bedrijven te woke? Een beladen vraag. Maar wel een die steeds meer speelt in de discussie of bedrijven ook een maatschappelijke of zelfs politieke rol mogen spelen. In deze video kijkt Jochanan Eynikel vooral naar wat er achter die vraag speelt.

Is een verdere ontwikkeling van AI nog ethisch verantwoord?

De doorbraak van artificiële intelligentie stelt de vraag op scherp in welke mate computers ooit autonoom zullen beslissen en de mens zelfs overbodig maken? Is het ethisch verantwoord om nog verder te gaan met de ontwikkelingen? Ondernemen vroeg het aan experten professor Katleen Gabriels (Universiteit Maastricht), Jochanan Eynikel (ETION) en Frank Aernout (Nalantis).