- ETION
- Kennis Verwerven
- Advocaten Verdelen Onderling de Loonmassa

Advocaten verdelen onderling de loonmassa
1 april 2025
Teams die samenkomen om ieders loon te bepalen voor het komende jaar. Een recept voor chaos? Voor advocatenkantoor De Groote–De Man werkt het al een paar jaar prima.
“We schaven nog aan onze formule”, zo vertelt ons Ingrid De Poorter, managing partner van het advocatenkantoor. “Maar we passen het systeem nu vier jaar toe.” Op het eerste gezicht werkt het kantoor, met vier vestigingen en een 40-tal advocaten, zoals alle andere advocatenkantoren. Het bedrijf factureert cliënten hoofdzakelijk per uur voor juridische diensten en genereert op die manier een omzet.
Meer ondernemerschap
Ingrid De Poorter gebruikt niet toevallig de term ‘de onderneming’: “Wij willen denken en handelen zoals een onderneming. Dat was lang not done in juridische milieus. Advocaat was je zogenaamd vanuit een soort roeping. Maar dat leidt tot een te eenzijdige druk op factureerbare uren per individu.” Klassiek maken specialisten elk individueel facturen op voor diensten die ze individueel verlenen. “Maar onze klanten zijn klant bij onze onderneming en onze diensten worden niet geleverd door één individu. We zijn vernieuwend in de sector door ons doorgedreven teamwerk. Op die manier streven we naar de beste dienstverlening voor onze klanten. Een klantenvraag die via een advocaat binnenkomt, wordt dus niet noodzakelijk door die advocaat beantwoord; iedereen in onze organisatie is opgeleid om op die manier naar klantenvragen te kijken. Een ander aspect is trouwens dat iedereen van ons zo eenvoudig en helder mogelijk communiceert. Vandaar dat Financial Times ons al in 2017 uitriep tot zeer innovatieve organisatie in Europa en opnieuw als ‘stand out’ in 2021.”
Achterliggend is de wil om te komen tot een andere cultuur. Ingrid De Poorter: “Zoals klassiek in advieskantoren vertrekken wij vanuit een model waarbij de globale inkomsten gelijk verdeeld worden tussen overhead, rendement en loonmassa. Maar binnen de organisatie voelden we een stijgende druk om factureerbare uren op peil te houden en om afgeleide ratio’s op niveau te houden. Wij willen dat de energie niet enkel gaat naar factureerbare uren, maar ook naar de groei van het kantoor. Dat veronderstelt niet enkel uren, maar modellen en offertes uitwerken. Als we onze offertes slimmer beredeneren, kunnen we volume-effecten creëren en marges verbeteren.”
De verdeling van het budget voor lonen gebeurt per team tijdens een vergadering op het einde van het jaar.
Loonmassa zelf verdelen
Om die reden koos De Groote–De Man er vier jaar geleden voor om het budget voor de loonmassa ter beschikking te stellen van de advocaten, zodat ze die zelf onderling kunnen verdelen. Het kantoor bepaalt een omzetdoelstelling, maar verder is het aan de medewerkers om het aandeel van de omzet voor de loonmassa zelf te verdelen. Aan de medewerkers om te bepalen wie zich engageert voor welke opdrachten en hoe die daarvoor het volgende jaar verloond wordt. Ingrid De Poorter: “Onze legal teams stellen zelf voorop hoeveel omzet ze het komende jaar zullen behalen, maar we streven naar een groei binnen de perken. Dit jaar bijvoorbeeld stelden we voorop om niet meer dan 12 procent te groeien. We bepalen een uurtarief op kantoorniveau, maar de advocaten zouden slimmer kunnen werken zodat ze productiever worden. Anderzijds bewaken we wel de werk-privébalans. Een 9-tot-5-job is een slordige 1700 uren per jaar. We willen niet dat onze advocaten daar ver over gaan om meer te verdienen. We willen ook niet dat soort cultuur creëren.”
De verdeling van het budget voor lonen gebeurt per team tijdens een vergadering op het einde van het jaar. Dat zijn uiteraard niet altijd de gemakkelijkste gesprekken. “Er wordt immers ook collegiaal geëvalueerd wat vorig jaar werd beloofd en eventueel niet gerealiseerd werd. Commitments worden overigens doorheen het jaar al opgevolgd.”
Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen.