Talent Table: werken met talenten

In deze driedelige reeks gaat ETION op zoek naar hoe je talenten kan ontdekken en ontwikkelen bij je medewerkers, hoe je hen kan ondersteunen in hun groei als mens en professioneel, en hoe je hen op een persoonlijke manier kan belonen.

Luk Dewulf, talentenexpert en auteur, neemt je mee op reis langs alle facetten van talentmanagement.

Productiviteits­winst door AI kan medewerkers ten goede komen

Opinie van Jochanan Eynikel (De Tijd, 19 juni 2024)
De Nederlandse softwareleverancier AFAS voert een vierdaagse werkweek met behoud van loon in. Gaat het om een trendbreuk of slimme marketing?

Vakantiewetgeving verandert

Begin dit jaar gingen een aantal belangrijke wijzigingen aan de Belgische vakantiewetgeving in. Meer over die veranderingen kom je te weten in deze video van Acerta.

(Hoe) kunnen je medewerkers extra vakantie kopen?

Wat als je werknemers bovenop de afgesproken legale en extralegale vakantiedagen graag nog extra vakantie willen én het werk laat dit ook toe? Wat zijn dan de mogelijkheden?

Uitbreiding geboorte-, adoptie- en pleegouderverlof

Sinds 1 januari 2023 hebben je medewerkers recht op méér geboorte-, adoptie- en pleegouderverlof. Aan het aantal dagen waarop je hun loon moet doorbetalen, verandert niets. Hoe zit dit in elkaar? In deze video geeft Acerta meer uitleg.

Arbeidsdeal: het recht op deconnectie

Werknemers zijn digitaal steeds meer bereikbaar, waardoor het moeilijk(er) is om het werk los te laten. Het recht op deconnectie werd daarom opgenomen in de arbeidsdeal. Wat is dat? Wat houdt het in voor werkgevers? Els Meersseman van Acerta Consult legt het uit in deze videoblog.

Bijna 8 op de 10 kmo’s wil werk­week van 4 dagen niet invoeren

De vierdagenwerkweek, zoals de Arbeidsdeal van de federale regering voorstelt, krijgt weinig bijval vanwege kmo-bedrijfsleiders. Dat blijkt uit een gezamenlijke bevraging van ETION, hr-dienstenbedrijf Acerta en VKW-Limburg bij 500 bedrijfsleiders.

Wat corona écht veranderde op het werk

Heeft de coronacrisis iets veranderd aan onze verhouding tot werk? Kiezen we voor meer vervullende jobs? Is de work-life balans belangrijker geworden? Is telewerk het nieuwe normaal? Het zijn vragen die in 2020 al enkele maanden na het uitbreken van de coronacrisis gesteld werden. Toch kunnen we ze nu pas echt beantwoorden.

Het recht op connectie

Een van de onderdelen van de recente arbeidsdeal is het recht op ‘deconnectie’. Dat houdt in dat — mits het afsluiten van een cao — werknemers in bedrijven van minstens twintig werknemers het recht hebben om buiten de werkuren niet te moeten antwoorden op mailtjes of telefoons. Een overdaad aan digitale connectie kan in sommige gevallen leiden tot burn-outs. Of een uniforme verplichte afspraak daarvoor de beste maatregel is, is twijfelachtig. Bovendien is het omgekeerde ook waar: te weinig connectie schaadt evengoed de mentale gezondheid van werknemers.

De Grote Ontslaggolf: ook in België?

Leidt de pandemie tot meer vrijwillig ontslag? Een recente studie van McKinsey lijkt die these alvast te bevestigen voor enkele Angelsaksische landen. Vooral de Amerikaanse arbeidsmarkt kent vandaag een ongeziene opzeggolf, ook wel ‘The Great Resignation’ genoemd. Meer dan 19 miljoen Amerikanen zegden hun baan op sinds april 2021. Meer dan een derde deed dit zonder uitzicht op een nieuwe job.