getekende robot tussen werknemers

Welke AI-projecten mag je niet doen?

Vaak is het eenvoudig: ML6 doet geen zaken met bedrijven uit de wapen- of tabaksindustrie, of met ondernemingen uit Rusland. Het heeft een voorkeur voor organisaties in de gezondheids- of de energiesector, waar de positieve maatschappelijke impact vanzelfsprekend is. Maar er is best wel wat grijze zone.

Kwalificatiemeting

Voor nieuwe projecten voert ML6 een kwalificatiemeting uit. Is het commercieel interessant voor het bedrijf? Daarbij gaat er ook aandacht naar juridische kwesties, de datasecurity en het ethische vraagstuk.

Als tijdens de kwalificatiemeeting ethische bezorgdheden naar voor komen, gaat zo’n voorstel naar de ethische commissie van ML6. Dat is een multidisciplinair team met daarin legal counsel Michiel Van Lerbeirghe, maar ook ingenieurs zoals Iris Luden. Maatschappelijke bekommernis is ook belangrijk voor de medewerkers van ML6 en zijn klanten. “We weten bijvoorbeeld zeer goed dat de retentie van onze medewerkers, maar ook onze aantrekkelijkheid voor mogelijke kandidaten, nauw samenhangt met dat maatschappelijk engagement”, zegt Iris Luden.

“Met onze projecten en onze software willen we ethische, veilige en robuuste oplossingen bieden. Ik stel vast dat het uiteindelijke doel van het project vaak gevoelig ligt, omdat het bijvoorbeeld een impact heeft op de dataprivacy van de betrokkenen”, zegt Michiel Van Lerbeirghe.

De commissie beslist

Niet lang na zijn oprichting kreeg ML6 een delicate vraag van een klant. Die was bezorgd over de werknemerstevredenheid en zocht naar een manier om dat automatisch te kunnen monitoren via analyses van beelden van het personeel. Aan de hand van de gezichtsuitdrukkingen zou het bedrijf dan bijna voortdurend die tevredenheid kunnen monitoren. “Dat project hebben we destijds niet uitgevoerd, op basis van onze eigen normen en inzichten. In de recent gepubliceerde AI Act van de Europese Commissie is zoiets ook strikt verboden”, zegt Michiel Van Lerbeirghe.

De AI Act past goed bij onze eigen overtuiging. -Michiel Van Lerbeirghe

De ethische commissie van ML6 heeft intussen minder werk, net omdat de Europese Commissie zelf regels heeft uitgevaardigd. “De principes van de AI Act kwamen heel goed overeen met onze eigen overtuiging. De invoering van risiconiveaus is ook realistisch. Daarbij moet je in sommige gevallen heel voorzichtig te werk gaan. Voor andere zaken ligt het minder gevoelig, zoals voor de veelgebruikte chatbots. Daarnaast zie je ook dat onze eigen standaarden algemeen aanvaard zijn door de commerciële medewerkers. Die brengen geen twijfelachtige projecten meer aan”, zegt Michiel Van Lerbeirghe.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van Ondernemen.