Wantrouwen & vriendjespolitiek: is de Chinese draak uitgeblust?
China is en blijft een grootmacht, maar zonder grondige hervormingen zal men de economie niet aan de praat krijgen. Het wordt voor de Chinezen alsmaar moeilijker om het beste van twee werelden te combineren.
Wat is er aan de hand in China?
Deflatie, faillissementen, wanbetalingen, hoge jeugdwerkloosheid, slabakkende groei… Het Chinese groeimodel betaalt stilaan maar zeker de prijs voor zijn inhoudelijke inconsistenties. Het wordt met de dag moeilijker om die nog langer te camoufleren en een gemakkelijke uitweg is er niet.
Europa onder druk
Kwartaalupdate (digitaal)
De dolle, dagelijkse nieuwscyclus wordt gedomineerd door razendsnel fluctuerende markten, disruptieve technologieën en geopolitieke dreigingen. In een wereld die bol staat van 24/7 breaking news, is het niet altijd eenvoudig om de rode draad te vinden. Met de ETION Kwartaalupdate zie je weer snel het bos door de bomen!
We beginnen stipt om 8 uur. Geert Janssens (hoofdeconoom) en Hans Diels (expert geopolitiek) geven je in een half uur een update van wat er op economisch en geopolitiek vlak speelt.
Hoe Rusland steeds meer een vazalstaat van China wordt
Vorige week ontmoetten de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping elkaar voor het eerst sinds de Russische invasie van Oekraïne. De oorlog heeft hun onderlinge relatie veranderd.
Panelgesprek geopolitiek
Europa begint stilaan te ontwaken. Uit de roes die vrede en vooruitgang ons de afgelopen generaties hebben gebracht. Grenzen zijn in een geglobaliseerde economie weerloos tegen een virus. De Russische Beer die zich roert aan Europa’s achterdeur, dreigt decennialange geopolitieke rust danig te verstoren. Wat gebeurt er achter het gezicht van de staatscensuur iets verder naar het oosten in China? En wat als we de gevolgen van de klimaatcrisis écht beginnen voelen?
Van economische naar geo-economische logica
In zijn inspiratienota ‘Gewapende interdependentie’ heeft Hans Diels het over de evolutie van een economische naar een geo-economische logica. We zitten in een tijdperk waarin we een enorme economische interdependentie tussen landen combineren met een sterk toegenomen conflict, zo schrijft hij. Economische stromen worden niet langer alleen op basis van een economische logica georganiseerd. De politieke disruptie speelt voor steeds meer bedrijven een rol in hun wereldwijde organisatie.
Gewapende interdependentie
Na de geopolitieke rust van de jaren negentig komen we in een periode van turbulentie terecht. We leven in een extreem geglobaliseerde wereld waar goederen, geld en data tussen landen stromen alsof politieke grenzen niet meer bestaan. Tegelijkertijd zien we dat die politieke grenzen terug belangrijk worden en dat creëert disruptie van economische stromen.
De Chinese bril

Sven Agten woont intussen al zeventien jaar in China, de laatste zeven jaar in Sjanghai. Na een periode als leraar Engels heeft hij zich opgeworpen als bedrijfsconsultant voor organisaties die actief willen worden in China. Dat doet hij vanuit zijn functie als partner bij Agio Capital.
De brug tussen winst en waarden
In de ideale wereld kunnen ondernemingen zich focussen op één doel: het creëren van een zo groot mogelijke aandeelhouderswaarde. Helaas is de wereld niet ideaal. Ondernemingen worden dan ook regelmatig geconfronteerd met maatschappelijke en politiek netelige kwesties, zoals de situatie van de Oeigoeren in China (zie ook De Standaard van 14-15 augustus).
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina