De omelet van de internationale handel

De handel tussen het Westen en China is zoals een omelet. Eens ze is gebakken, kan je het wit en het geel van het ei niet meer uit mekaar halen. In deze video legt Geert Janssens uit waarom.

Tom Sauer: “De NAVO droeg veel bij tot de oorlog in Oekraïne”

Tijdens een sterk geapprecieerde sessie voor ETION pleitte hoogleraar internationale politiek Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) voor een moeilijke oefening: een analyse van het conflict in Oekraïne waarbij we ons ook inleven in de motieven van Rusland. Gespreksstof voor een interview in Ondernemen.

Het groene trilemma

De voorbije jaren werd duidelijk hoe dominant China geworden is in de supplychain van de hernieuwbare energieproductie. Van batterijen en zonnepanelen tot windmolens. Europa komt hierdoor voor een lastige keuze te staan. Hans Diels geeft meer duiding in deze video.

Van Kissinger tot Musk: de wereld wordt steeds gevaarlijker

Opinie van Hans Diels (De Standaard, 2 december 2023)
Vergelijk Kissinger met twee andere groten der aarde, Steve Jobs en Elon Musk, en je merkt hoe de wereld is veranderd. We betreden een tijdperk van politieke disruptie.

Sfeer tussen Xi en Biden verbetert, maar conflict blijft

Opinie van Hans Diels (De Tijd, 17 november 2023)
Een gezellige babbel tussen Xi Jinping en Joe Biden zal niet verhinderen dat het economische conflict tussen de VS en China intenser wordt. Dat heeft grote gevolgen voor bedrijven over de hele wereld.

Europa onder druk

Europa werd gebouwd op een economische logica. Economische integratie zou zorgen dat het nooit meer oorlog werd. Ook in zijn relaties met de rest van de wereld speelden economische connecties een belangrijke rol. Maar drie belangrijke relaties staan de laatste jaren steeds meer onder druk.

Gewapende interdependentie

Na de geopolitieke rust van de jaren negentig komen we in een periode van turbulentie terecht. We leven in een extreem geglobaliseerde wereld waar goederen, geld en data tussen landen stromen alsof politieke grenzen niet meer bestaan. Tegelijkertijd zien we dat die politieke grenzen terug belangrijk worden en dat creëert disruptie van economische stromen.

Minder materialisme dankzij meer welvaart

Silicon Island

De wereld na Brexit en Trump, keert de rust weer?

Zal de rust terugkeren nu Trump is afgetreden en de Brexit werd voltrokken?