Ethisch ondernemen in Afrika

Chocolade, koffie, vanille… telen in onstabiele regio’s zoals Oost-Congo of Madagaskar, hoe doet een mens dat? Eerst en vooral vanuit een visie om economische waarde te creëren voor de lokale producent. Ondernemen sprak met Dimitri Moreels en Dominique Persoone.

Fredo De Smet: juiste taal vinden om te veranderen

“We kunnen de noodzakelijke veranderingen in de maatschappij alleen op gang brengen door een boodschap te brengen die de mensen niet afschrikt. Het mag geen anti-verhaal worden, want de nood is hoog. We moeten nu actie ondernemen om op de lange termijn veranderingen te realiseren”, zegt Fredo De Smet in Ondernemen.

Outlook Late Night: hoe staat de wereld­economie ervoor?

In deze vernieuwde uitgave van onze jaarlijkse economische vooruitzichten nemen drie gerenommeerde experten plaats op de sofa bij hoofdeconoom Geert Janssens. Opzet van elke sessie: de hachelijke situatie van de wereldeconomie inschalen.

De boer die niet langer de speelbal is van grote spelers

“In onze hoevewinkel verkopen we intussen al zelfgemaakte algenijsjes, -kazen, -chocolade, -thee en andere producten. In België is dat een nieuw product, maar voor Japanners zijn algen al lang een vast onderdeel van hun dieet, omdat het een geweldige bron is van eiwitten en mineralen. Daarom maken algen ook deel uit van voedingssupplementen. Het kweken van de chlorella-alg moet al gauw een extra inkomen opleveren en zo de ontbrekende schakel vormen in een echt circulair landbouwbedrijf”, zegt Kris Heirbaut.

Themagroep Dwarsdenkers

Je hebt mensen die steeds de geëffende paden bewandelen en je hebt mensen die tegen de stroom durven ingaan. Je hebt mensen die altijd in hun eigen gelijk blijven staan en mensen die tegenspraak opzoeken en zelfs omarmen. Kortom, je hebt denkers en je hebt dwarsdenkers.

Themagroep Hoopvol Visionair

Bij ETION zetten we graag toekomstmakers met een positieve ingesteldheid in de kijker.  Die, verder dan de woorden, hun idee concreet gerealiseerd hebben.  Activators die bruisend dingen in verandering brengen en bouwen aan een hoopvolle toekomst.  Visionairs die loyaal tegendraads de wereld verbeteren.

In deze driedelige ontbijtreeks doe je inspiratie op over hoe je dromen kan omzetten in de praktijk.
 

1. Mario Fleurinck - holografische productie – vrijdag 8 september

Johan Albrecht: De koolstofuitstoot blijft stijgen

Zelfs in een jaar met extreem hoge energieprijzen bleef de CO2-uitstoot stijgen in 2022. “Wat is er nodig om tot een dringend noodzakelijke daling van de CO2-uitstoot te komen?”, vraagt professor Johan Albrecht zich af.

ETION Lefgozers: Kris Heirbaut

! Dit event werd om praktische redenen geannuleerd.

De hoofdbekommernis van boer Kris Heirbaut en zijn echtgenote Ginny is een toekomstbestendig landbouwbedrijf uit te baten met minimale impact op het milieu. Ze zetten enkele jaren geleden dan ook de stap naar circulaire landbouw. In dit proces startten ze ook met de kweek van algen.

Duurzaamheidstafel 2023

Duurzaamheid… Iedereen heeft er de mond van vol. Iedereen wéét dat het nodig is. Maar hoe vertaal je het naar concrete acties? Acties die een reële impact hebben op je medewerkers en de omgeving van jouw organisatie?

In de ETION duurzaamheidstafel doe je samen met andere bedrijfsleiders en leidinggevenden inspiratie op om een volledige groene transitie in praktijk te brengen.

Een schimmel voor de toekomst

Citribel is een eeuweling die innoveerde en transformeerde. Citrique Belge begon 100 jaar geleden als fabrikant van citroenzuur en citraten. Het Citribel van vandaag is ook leverancier van hoogwaardige ingrediënten voor dierenvoeding, basisstoffen voor plantbescherming, etc. Allemaal innovaties gericht op de valorisatie van nevenstromen. Ondernemen sprak met COO Maayke De Vil.