Soumaya Majdoub: “Het kapitalisme moet uitgedaagd worden”

Niet de overbevolking, maar de overconsumptie is de oorzaak van de klimaatcrisis. Dat zegt Soumaya Majdoub (VUB). Het kapitalistische systeem, dat alleen maar gericht is op groei, is helemaal scheefgetrokken. “De oplossing vraagt om een ecofeministische bril, waarbij zorgzaamheid en verantwoordelijkheidszin centraal staan.”

Belevingstrip Singapore

Singapore is hét toekomstbeeld als het op digitale en duurzame innovatie aankomt. Een eilandstaat die al meer dan een eeuw de modernste stad van Zuidoost-Azie is. Klein, maar één van de grote economische tijgers, met een sterk ontwikkelde en succesvolle vrijemarkteconomie.

En dat alles vanuit één giga-diverse stad. Een vooruitstrevende mengplaats voor culturen en religies. Waarbij technologie versmelt met het dagelijkse leven. En waar een tech-ecosysteem dat leven zelfs béter maakt.

Politiek forum met Tinne Van der Straeten

Kunnen politici anno 2023 nog denken en handelen op lange termijn? Is het in een door sociale media gedomineerde wereld nog mogelijk om grondige inhoudelijke discussies te voeren over fundamentele hervormingen van arbeidsmarkt, fiscaliteit, energievoorziening, marktmechanisme… ? Hebben politici een set van waarden waarmee ze stevig in hun schoenen staan om deze uitdagingen aan te pakken? Is er binnen een regering of beleidsploeg een gedeelde visie waarmee men aan de slag kan? Of houdt het politiek bedrijf er andere methodes op na om de grote uitdagingen aan te pakken?

Goed doen voor de maatschappij

CEO Amélie Matton heeft met Ecosteryl een duidelijke missie: medisch afval duurzaam verwerken. De Bergense kmo is wereldwijde fabrikant en leverancier van machines die het medische afval behandelen en recycleren via microgolven. “Door goed te doen voor de maatschappij, weten we ook talent aan te trekken en te behouden”, aldus Matton in Ondernemen.

Koolstofheffing is geen mirakeloplossing

De verschillende standpunten hadden vooral te maken met een uiteenlopend vertrouwen in de kracht van marktwerking om grote veranderingen mogelijk te maken.

Verhandelbare uitstootrechten

Luc Sterckx, voorzitter van Febeliec, de federatie van de Belgische industriële gebruikers van energie, heeft van nabij gevolgd hoe de invoering van de verhandelbare uitstootrechten (ETS of Emissions Trading System) in 2003 en hogere energieprijzen tot een snelle daling van de CO2-uitstoot in België hebben geleid.

ETION gaat in productie. Greenyard: duurzame voeding

Het verhaal van Greenyard begon precies 40 jaar geleden in een bescheiden champignonkwekerij in Belsele. Anno 2023 is het familiebedrijf van Hein Deprez uitgegroeid tot één van de grootste leveranciers van groenten en fruit ter wereld. Goed voor 2 miljoen ton verse groenten en fruit, 780.000 ton diepgevroren producten. 9.000 werknemers in 27 landen over de hele wereld en een omzet van 4,4 miljard euro. Beursgenoteerd, met de top 20 Europese retailers als vaste klanten.

Acerta Inspiratienota 2023

De uitdagingen waarmee bedrijven vandaag worden geconfronteerd zijn groot en wisselen snel. Hoe creëer je rust in de chaos? In plaats van een steekvlampolitiek hebben we nood aan een langetermijnstrategie en dus een duurzaam beleid. Chris Wuytens geeft in deze nota inspiratie over hoe een duurzaam hr-beleid er in jouw organisatie kan uitzien.

Klimaatambitie: van radicaal naar nieuw normaal

Opinie van Jochanan Eynikel
Wanneer wordt een radicaal idee mainstream? Feit is dat veel zaken die gisteren onhaalbaar leken, vandaag realiteit worden. Zo ook in klimaatambities van bedrijven, burgers en overheden. Het zogenaamde Overton-venster over wat mensen daarin radicaal dan wel normaal vinden, verschuift.

De fondsen­industrie heeft vijftig tinten groen nodig

Opinie van Geert Janssens (De Tijd, 2 december 2022)
Heel wat aandelenfondsen die zichzelf als donkergroen profileren, blijken toch te investeren in vervuilende bedrijven. Zo’n investeringen in vervuilende activiteiten zijn nog jarenlang onvermijdelijk, al was het maar om de groene transitie zelf mogelijk te maken. Die realiteit vraagt om meer kleurschakeringen in de fondsenindustrie.

ETION gaat in productie: reis langs Vlaamse maakindustrie

In de jaren 70 en 80 van vorige eeuw sloten fabrieken bij ons één na één de deuren: voorgoed, vreesden economen. In een globale economie leek het onmogelijk nog te kunnen concurreren tegen de 'lean & mean'-productiecapaciteit van lageloonlanden. Maar door ver doorgedreven R&D en innovatie zijn ze hier nog steeds!

ETION neemt je in z’n productietour mee langs vijf opmerkelijke bedrijven die tonen dat de maakindustrie hier bij ons springlevend is. Maar ze doen het wel anders!