Corona als motor voor de wendbare organisatie

Het is goed mogelijk dat het woord ‘corona’ je ondertussen instant kippenvel bezorgt. Het virus houdt ons nu al bijna een half jaar in bedwang. En als we de meest recente berichtgeving mogen geloven, dan zijn we er nog niet vanaf. Ondertussen is de impact van COVID-19 enorm.

Maar wat als we niet enkel stilstaan bij de negatieve gevolgen die er ongetwijfeld in overvloed zijn? Wat als we het virus bekijken als motor voor wendbaarheid, flexibiliteit en welzijn op het werk?

Thuiswerk de norm

Na meer dan vijf maanden coronacrisis hebben heel wat werknemers hun eigen kantoor nog niet teruggezien. Al maanden werkt het overgrote deel van het kantoorpersoneel van thuis uit. Geen files, geen gehaast maar ook geen of weinig sociale contacten. Thuiswerk vraagt inspanningen van iedereen. Wie thuiswerkt, zorgt best voor wat structuur en trekt ook beter niet elke dag een jogging aan.

Maar ook als werkgever brengt thuiswerk huiswerk met zich mee. Hoe behoud je contact met je werknemers? Connecteren blijft dé belangrijkste opdracht voor bedrijfsleiders met thuiswerkers.

Blijf in beweging

En nee, daar bedoelen we niet mee dat je best elke dag dertig minuten beweegt. Al lijkt ook dat ons een goed idee. Maar houd ook je loopbaan en die van je medewerkers in beweging. Door te investeren in opleidingen bijvoorbeeld. Er zijn tal van online opleidingen, onder andere bij VDAB, voor personeel met enkele uurtjes extra in de week. De quarantaine blijkt voor sommigen dé periode bij uitstek om zich bij de scholen.

Is je personeel tijdelijk werkloos? Surf dan samen eens naar vdab.be/blijf-in-beweging en ontdek er niet alleen de opleidingsmogelijkheden maar ook de optie om tijdelijk ergens anders aan de slag te gaan en ervaring op te doen.

"Investeer in verbondenheid, leid je personeel op én zorg voor een warme en veilige welkom wanneer de deuren van je bedrijf opnieuw openen."

Keerzijde van de medaille

De wendbare organisatie maakt het beste van deze crisis. Toch schuilt het gevaar soms om de hoek. We vragen in deze periode veel flexibiliteit van mensen. Ze werken al maanden thuis, zorgen voor zieke familieleden of kinderen of keren stilaan terug naar kantoor. De meesten missen het sociale contact of een babbeltje bij de koffiemachine. Meer dan een derde van de HR-professionals verwacht daardoor een verhoogde uitval door stress en werkdruk. Weet dus dat er een vervaldatum staat op de rekbaarheid van je mensen.

Connecteer met je personeel, houd hen op de hoogte van de veranderingen én vraag hoe het met hen gaat. Investeer in verbondenheid, leid je personeel op én zorg voor een warme en veilige welkom wanneer de deuren van je bedrijf opnieuw openen. Zo overwint ook onze economie dit virus en houden we werk in beweging.