Snelgids flexi-jobbers

Flexi-jobbers: het is een makkelijke en laagdrempelige manier om snel een extra paar handen in te schakelen op drukkere momenten. Wat zijn de voorwaarden waaraan jij én de flexi-jobber moeten voldoen? En hoe verloopt de administratie? Vind alle antwoorden op je vragen in deze Snelgids van Acerta.

Uitbreiding flexi-jobs vanaf 2024

Flexi-jobs bieden werkgevers de mogelijkheid om op een flexibele en voordelige manier extra personeel in te zetten op piekmomenten. Terwijl werknemers en gepensioneerden onder gunstige voorwaarden een centje kunnen bijverdienen. Vanaf 2024 is er een uitbreiding van sectoren. In deze video vertelt Els Meersseman van Acerta er meer over.

Wat moet u weten over de nieuwe arbeidswetgeving?

De afgelopen maanden is heel wat nieuwe arbeidswetgeving in werking getreden. Ellen Verstraete (Vandelanotte) werpt een blik op de belangrijkste nieuwigheden en wat dit voor u betekent.

Bijna 8 op de 10 kmo’s wil werk­week van 4 dagen niet invoeren

De vierdagenwerkweek, zoals de Arbeidsdeal van de federale regering voorstelt, krijgt weinig bijval vanwege kmo-bedrijfsleiders. Dat blijkt uit een gezamenlijke bevraging van ETION, hr-dienstenbedrijf Acerta en VKW-Limburg bij 500 bedrijfsleiders.

Arbeidsdeal: flexibel werken

De bedoeling van de arbeidsdeal is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. De nadruk ligt op flexibiliteit voor werkgevers én werknemers. In deze video zoomt Acerta in op de balans tussen werk en privéleven en in het bijzonder op de vierdagenwerkweek en de wisselende werkregimes.

Wat corona écht veranderde op het werk

Heeft de coronacrisis iets veranderd aan onze verhouding tot werk? Kiezen we voor meer vervullende jobs? Is de work-life balans belangrijker geworden? Is telewerk het nieuwe normaal? Het zijn vragen die in 2020 al enkele maanden na het uitbreken van de coronacrisis gesteld werden. Toch kunnen we ze nu pas echt beantwoorden.

België kan niet de kersen pikken uit Deens sociaal model

Opinie van Geert Janssens (De Tijd, 30 juni 2022)
Het Deense sociale model kan een voorbeeld zijn voor België, maar het is een samenhangend geheel dat integraal toegepast moet worden.

Hybride werken gaat niet meer weg

In hun recente inspiratienota ‘De arbeidsmarkt in 2022: naar een nieuwe werkorganisatie’ concluderen de auteurs dat corona thuiswerken tot een belangrijk thema maakte bij sollicitaties. Ze zien uiteenlopende signalen, bijvoorbeeld dat medewerkers die het afgelopen jaar niet de kans kregen om thuis te werken, dubbel zo vaak solliciteerden als wie wél die kans kreeg. En wie tijdens de coronacrisis vaak op kantoor aanwezig moest zijn, overweegt vaker een carrièreswitch.

Modern verlonen

In hun inspiratienota De arbeidsmarkt in 2022: naar een nieuwe werkorganisatie’ focussen de auteurs Geert Janssens en Chris Wuytens op de impact van de krapte op de arbeidsmarkt. Die heeft gevolgen voor verschillende aspecten van het hr-beleid.

Vier tips voor een échte hybride samenwerking

Nu thuiswerk opnieuw verplicht wordt voor 4 dagen per week (vanaf 13 december 3 dagen), is het tijd om in te zetten op een échte hybride samenwerking, waarbij we ons werk slim organiseren en aandacht hebben voor ons welzijn. Acerta geeft je alvast vier praktische tips.