Productiviteits­winst door AI kan medewerkers ten goede komen

Opinie van Jochanan Eynikel (De Tijd, 19 juni 2024)
De Nederlandse softwareleverancier AFAS voert een vierdaagse werkweek met behoud van loon in. Gaat het om een trendbreuk of slimme marketing?

Shadow board bij BD: luisteren naar de nieuwe generatie

Jong talent kan een bedrijf heel veel bijbrengen, als ernaar geluisterd wordt. Bij BD organiseert de directie daarom een shadow board. Dat is een afspiegeling van het directiecomité. Deze board bestaat uit jongeren onder de 29 jaar.

Open hiring: soelaas voor talentschaarste

Een kandidaat-poetshulp die zich als eerste aanmeldt voor een vacature en zelf beslist dat hij/zij overmorgen start op jouw afdeling. Dat was even wennen voor het management bij Zorgband Leie en Schelde. Maar dat is wat er gebeurt bij open hiring.

Aanwervingsintenties van Belgische kmo’s op hoogste peil in twee jaar

De laatste twee jaar keken de Belgische kmo’s nooit zo positief naar de economische toekomst als vandaag. Een derde ziet de komende maanden rooskleurig in en maar liefst de helft van de kmo’s wil ook personeel aanwerven. Echter, 8 op de 10 vrezen dat ze de vacatures moeilijk ingevuld krijgen, zo blijkt uit de halfjaarlijkse kmo-barometer van Acerta, ETION en VKW Limburg.

Acerta Podcast #13: Wat is de toekomst van assessments?

Assessments worden vaak ingezet tijdens het selectie- en rekruteringsproces, maar welke rol kunnen ze opnemen bij het creëren van duurzame loopbanen?

Niet-Europese aanwerving: “Ik zou het meteen opnieuw doen”

Emmanuel Buyck, CEO van The Rotating Company, zocht en vond een niet-Europeaan om één van zijn knelpuntvacatures in te vullen. Het bleek niet makkelijk, maar hij zou het vandaag meteen opnieuw doen.

Whitepaper Assessments 2.0

Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van een medewerker. Wat heeft een medewerker nodig om zich te ontplooien in de job hoe die er vandaag uitziet? Hoe maak ik de persoon in kwestie klaar om mee te veren met de uitdagingen van morgen?

De utopie van de perfecte match

Doordenker van Nathan Van Camp (Ondernemen, december 2022)
Door onophoudelijke innovatie zijn er vandaag steeds nieuwe competenties nodig om onze organisaties te laten functioneren en groeien. Dit vergt geen beleid van dwang en verplichting, maar een dat gericht is op permanente omscholing en bijscholing.

Er zit een witte raaf in iedereen

Met de juiste opleiding en ondersteuning haal je de witte raaf in elke medewerker naar boven. Ook wanneer die 'creatieve toekan' of 'behendige antilope' op het eerste gezicht niet de perfecte match is met je vacature. Dat is de hoofdboodschap van de nieuwe werkgeverscampagne van VDAB waarin dieren de hoofdrol spelen.

Blind aanwerven: iets voor jou?

Wat is blind aanwerven?

Kies je als organisatie voor blind aanwerven? Dan weet je in eerste instantie niet wie je nieuwe werknemer wordt. VDAB selecteert de meest geschikte kandidaat op basis van de criteria en voorwaarden die jullie samen vastleggen. Ook de kandidaat weet niet in welke sector of bij welk bedrijf die terechtkomt. Het belangrijkste bij blind aanwerven zijn de competenties van de kandidaat, en jullie gemeenschappelijke waarden en normen. We onderscheiden 3 noodzakelijke kenmerken van je bedrijfscultuur.