Outlook 2024: Welvaart onder druk

Tal van internationale risico’s bedreigen het Europese welvaartsmodel. De klimaattransitie maakt deze uitdagingen nog complexer. Valt deze puzzel überhaupt nog te leggen? De vier panelleden van Outlook Late Night reageren op vijf stellingen gelanceerd door Geert Janssens.

Kwartaalupdate (digitaal) 2024

De dolle, dagelijkse nieuwscyclus wordt gedomineerd door razendsnel fluctuerende markten, disruptieve technologieën en geopolitieke dreigingen. In een wereld die bol staat van 24/7 breaking news, is het niet altijd eenvoudig om de rode draad te vinden. Met de ETION Kwartaalupdate zie je weer snel het bos door de bomen!

We bellen stipt om 8 uur in. Geert Janssens (hoofdeconoom) en Hans Diels (expert geopolitiek) geven je in een half uur een update van wat er op economisch en geopolitiek vlak speelt.

Het trilemma van de centrale banken

Opinie van Geert Janssens
Alsof het allemaal nog niet uitdagend genoeg was, kregen centrale banken er de voorbije maanden nog een extra uitdaging bij. De stabiliteit van het bankwezen als extra parameter beperkt de manoeuvreerruimte nog meer.

Waarom de geldpers geen oplossing biedt?

De moderne monetaire theorie stelt dat een overheid met een eigen munt haar schulden niet per se moet betalen met belastinginkomsten, maar ook simpelweg met het drukken van nieuw geld. Biedt de geldpers werkelijk een oplossing? Of is dat te mooi om waar te zijn? In dit webinar legt Geert Janssens het allemaal haarfijn uit.

De nieuwe theorie van de geldpers

De inspiratienota van ETION-­hoofdeconoom Geert Janssens is geen pleidooi om MMT in te voeren. “De theorie geeft enkele aanzetten om iets nieuws te leren. Een grondige lezing van MMT brengt inzichten bij over de werking van de Europese Monetaire Unie, de aanpak van de pandemie en de financiering van de klimaattransitie. De oorlog in Oekraïne zet deze vraagstukken nog meer op scherp.

Moderne Monetaire Theorie: de praktijktoets

MMT stelt dat schulden ook kunnen worden voldaan met het drukken van nieuw geld. Dit is te mooi om waar te zijn. MMT is echter veel meer dan een geldpers. De theorie laat ons door een andere bril kijken naar de werking van ons huidig macro-economisch systeem. Deze inspiratienota is geen pleidooi om MMT in te voeren, maar geeft enkele aanzetten om er iets uit te leren.

Wordt het inflatiespook een nachtmerrie?

De perfecte storm

Het onverwacht snelle herstel van de wereldeconomie heeft in het voorbije jaar een perfecte voedingsbodem gecreëerd voor inflatie. Energie en grondstoffen veerden spectaculair terug van een historisch dieptepunt. De mentale shift inzake klimaattransitie duwde ook op de termijnmarkten de prijzen verder de hoogte in. De prijs van koolstof steeg met een veelvoud. Geopolitieke kwesties maken de puzzel nog complexer. Ondertussen werden producten en halffabricaten duurder als gevolg van wereldwijde logistieke problemen in de aanvoerketting.

2022: het jaar van de tekorten

Toen we een jaar geleden naar de toekomst keken, waren drie evoluties van belang: de ontwikkeling van de vaccins, een snel herstel van de economie en de versnelling in een aantal trends. Een terugblik daarop werpt meteen ook een licht op wat we in 2022 mogen verwachten.

‘Supply chain’-inflatie vooralsnog onder controle

Een zeer merkwaardig fenomeen in deze coronacrisis betreft de wereldwijde verstoring van de aanvoerketting van bedrijven en sectoren. De oorzaken zijn talrijk zoals ook de gevolgen. Vooral wordt gevreesd dat de verstoringen zullen leiden tot een ontwrichting van ons prijzensysteem. De huidige prijsstijgingen zijn echter niet te vergelijken met die van de jaren zeventig.

De zeven levens van bitcoin

De waarde van de bitcoin kende de afgelopen jaren heel wat fluctuaties. Vanaf 2017 zijn er heel wat stijgingen op te merken maar ook dalingen. En dat heeft ertoe geleid dat de bitcoin al een paar keer voor dood is verklaard.