Ons land heeft nood aan een dienst scenarioplanning

Het is tijd dat België en Vlaanderen structureel beginnen na te denken over de toekomst. De oprichting van een Dienst Scenarioplanning zou een belangrijke eerste stap zijn.

Outlook Late Night: hoe staat de wereld­economie ervoor in 2025?

Drie gerenommeerde experten - Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis), Annelore Van Hecke (Belfius Strategic Research) en Marc Vanheukelen (voormalig EU-ambassadeur) - nemen plaats op de sofa bij Geert Janssens voor onze jaarlijkse economische vooruitzichten. Opzet van elke sessie: de hachelijke situatie van de wereldeconomie inschalen.

Leuven 2030: een stad redt het klimaat

De netwerkorganisatie Leuven 2030 streeft een reductie van de CO2-uitstoot in de stad na van tachtig procent tegen 2030 ten opzichte van het cijfer in 2019. Samen met Stad Leuven heeft de organisatie een concreet en onderbouwd plan uitgewerkt dat intussen door Europa is goedgekeurd. Ondernemen sprak met directeur Katrien Rycken en met Steven Serneels, voorzitter van Impact Finance Belgium.

Nieuwe AI-regelgeving: impact voor bedrijven?

De Europese Unie ontwierp het allereerste juridische kader voor het gebruik van artificiële intelligentie. Deze wet wil transparantie en veiligheid bieden, maar toch ruimte laten voor innovatie. Advocaat Edwin Jacobs belicht de juridische impact voor bedrijven.

Tiktok-ban is nieuwe stap in de fragmentatie van het internet

Opinie van Hans Diels (De Standaard, 25 april 2024)
Het internet zou een wereldwijd dorsplein worden, maar het wordt steeds meer een verzameling van aparte, ommuurde dorpspleintjes. Daar is niemand bij gebaat.

Verdwijnt onze Vlaamse industrie?

Het nakend faillissement bij Van Hool mag een flinke waarschuwing zijn. Naast lokale elementen spelen er immers hoe langer hoe meer ook andere concurrentiefactoren voor de hele Vlaamse en Europese industrie.

Kwartaalupdate (digitaal) 2024

De dolle, dagelijkse nieuwscyclus wordt gedomineerd door razendsnel fluctuerende markten, disruptieve technologieën en geopolitieke dreigingen. In een wereld die bol staat van 24/7 breaking news, is het niet altijd eenvoudig om de rode draad te vinden. Met de ETION Kwartaalupdate zie je weer snel het bos door de bomen!

We bellen stipt om 16 uur in. Geert Janssens (hoofdeconoom) en Hans Diels (expert geopolitiek) geven je in een half uur een update van wat er op economisch en geopolitiek vlak speelt. 

Helpen niet-financiële prikkels om de participatiegraad te verbeteren?

In zijn boek ‘De mythe van de arbeidsmarkt’ heeft de Nederlandse professor Paul de Beer grote vragen bij de klassieke maatregelen van overheden om de participatiegraad te verbeteren. De Belgische economen Stijn Baert en Geert Janssens zetten daar toch voetnoten bij, vooral omdat de Nederlandse situatie grondig verschilt van de Belgische.

We mogen de Italiaanse lessen niet aan onze laars lappen

Opinie van Geert Janssens (Het Belang van Limburg, 13 mei 2023)
Een torenhoge overheidsschuld, een laks begrotingsbeleid, een verdeeld land met een scherpe tegenstelling tussen noord en zuid, partijpolitieke radicalisering… Het had over België kunnen gaan, maar uw auteur had Italië in gedachten.

“Een optimaal arbeidsmarkt­beleid is een maatschappelijke keuze”

Opinie van Geert Janssens (Trends.be, 11 mei 2023)
Over arbeidsmarktkwesties wordt vaak gesproken in halve waarheden. Optimaal beleid is echter een voortdurende afruil tussen conflicterende doelstellingen.