Podcast 4: Breek uit de gouden kooi

In deze podcast praat Laure De Paepe met Bernard Moerman, een ronkende naam in de wielerwereld. Aanleiding is zijn allereerste boek: ‘Breek uit de gouden kooi’, een bundeling van verhalen van 30 ondernemers die er op een bepaald ogenblik voor kozen om een ander professioneel pad in te slaan. Net zoals Bernard zelf.

Workshop: Onder druk maar niet onderuit

Voor wie?

Deze workshop is speciaal ontworpen voor bedrijfsleiders die geconfronteerd worden met de uitdagingen van stress. Of de stress nu voortkomt uit economische context, bedrijfsonzekerheid, de uitdagende zoektocht naar en het verloop van medewerkers, of andere factoren, tijdens de workshop gaan we ermee aan de slag!

Peggy De Prins over ‘The Dark Side’ van HR

Peggy De Prins kennen we niet meteen van extreme standpunten. Een paar gevatte columns niet te na gesproken, lanceert ze geen kreten. Alleen al daarom intrigeerde haar boek over 'The Dark Side' van HR. Zeker als blijkt dat de professor inpikt op trends die via TikTok de brede media haalden.

Podcast 3: Soulpedition, een expeditie naar jezelf

In deze podcast gaat Jannes De Wulf in gesprek met Silvie Mateljan (House Of Sea) over haar innerlijke expeditie na een burn-out. Ze pende haar ervaringen neer in een boek: Soulpedition. Met haar verhaal hoopt ze het taboe rond jezelf verliezen en ook weer terugvinden, te doorbreken.

Bijna 8 op de 10 kmo’s wil werk­week van 4 dagen niet invoeren

De vierdagenwerkweek, zoals de Arbeidsdeal van de federale regering voorstelt, krijgt weinig bijval vanwege kmo-bedrijfsleiders. Dat blijkt uit een gezamenlijke bevraging van ETION, hr-dienstenbedrijf Acerta en VKW-Limburg bij 500 bedrijfsleiders.

Onze arbeidsmarkt is ‘not quite quitting’

Even leek het nieuwe werkjaar een valse start te kennen. Vanuit de VS kwam onheilspellend nieuws over werknemers die er massaal ongemerkt de brui aan zouden geven. Quiet Quitting wordt het genoemd: (jonge) medewerkers die mentaal afstand nemen van hun job en het houden bij wat minimaal van hen verwacht wordt. Weg met bevlogenheid of going the extra mile. Enkel doen waarvoor je betaald wordt. Niets meer, niets minder. Krijgen we na de zinzoekende millennial, de ambitiearme Generatie Z voor wie werken niet meer is dan een loonbriefje?

Het recht op connectie

Een van de onderdelen van de recente arbeidsdeal is het recht op ‘deconnectie’. Dat houdt in dat — mits het afsluiten van een cao — werknemers in bedrijven van minstens twintig werknemers het recht hebben om buiten de werkuren niet te moeten antwoorden op mailtjes of telefoons. Een overdaad aan digitale connectie kan in sommige gevallen leiden tot burn-outs. Of een uniforme verplichte afspraak daarvoor de beste maatregel is, is twijfelachtig. Bovendien is het omgekeerde ook waar: te weinig connectie schaadt evengoed de mentale gezondheid van werknemers.

De Grote Ontslaggolf: ook in België?

Leidt de pandemie tot meer vrijwillig ontslag? Een recente studie van McKinsey lijkt die these alvast te bevestigen voor enkele Angelsaksische landen. Vooral de Amerikaanse arbeidsmarkt kent vandaag een ongeziene opzeggolf, ook wel ‘The Great Resignation’ genoemd. Meer dan 19 miljoen Amerikanen zegden hun baan op sinds april 2021. Meer dan een derde deed dit zonder uitzicht op een nieuwe job.

Hoe leid je teams die lijden?

Door de coronapandemie komen we in een langdurige periode terecht van fysiek en psychisch lijden. En dat mentaal lijden trekt zich door op de werkvloer. Het is daarom belangrijk dat bedrijfsleiders hun medewerkers positief motiveren. Hoe je dat doet, legt Jochanan Eynikel uit in deze nieuwe vlog.

Zelf voor mentale hygiëne zorgen