Artificiële intelligentie creëert reële groei

Opinie van Geert Janssens
Met ChatGPT drongen de mogelijkheden van AI door tot bij het grote publiek. Voor velen was dit een wake-upcall. Dat AI de potentie heeft om ieders wereld grondig door elkaar te schudden, roept terecht vragen op. Maar dat AI ook de potentie heeft om veel economische welvaart te creëren, blijft onderbelicht.

Waar blijven de robots?

Enkele jaren geleden leek het erop dat robotisering en digitalisering zo'n vaart gingen nemen dat we stilaan moesten vrezen voor een maatschappij zonder werk voor de mens. Maar zo snel is dat niet gelopen. Geert Janssens legt in deze video uit waarom.

Technologie is niet neutraal

"Hoopvol of angstig zijn voor technologie hangt niet af van artificiële intelligentie of van robots, maar van de keuzes die wij als mens maken", zegt businessfilosoof Jochanan Eynikel in Tijd Connect (28 juni). "Wij zullen bepalen waarvoor we technologie inzetten. Daarom is het belangrijk dat we naast ingenieurs ook menswetenschappers plaatsen."

Waar blijft de zelfrijdende wagen?

Doordenker van Jochanan Eynikel
Volgend jaar. Dat is al bijna tien jaar het antwoord van Elon Musk op de vraag wanneer we een volledig zelfrijdende wagen mogen verwachten. Zeventig jaar geleden voorspelde GM zelfs dat autonoom rijden in de jaren ’70 mogelijk zou zijn. We zijn nu 2022 en zitten nog steeds zelf achter het stuur. Wanneer neemt de robot het nu echt over?

Ethische AI: van wetten naar waarden

De afgelopen tien jaar scoort artificiële intelligentie (AI) steevast hoog in de trendrapporten over baanbrekende technologieën. De focus kwam daarbij steeds meer te liggen op de ethiek van AI. Hoe houden we de evolutie naar autonome en intelligente technologie menselijk? Diverse ethische kaders en richtlijnen volgden. Volstaan die?

"Waardevol werkloos: verplicht huiswerk"

De toekomst van werk: het momentum is nu!

Nieuw boek van ETION-hoofdeconoom

Waarom zelfrijdende wagens minder files veroorzaken

Jochanan Eynikel in de wereld van Sofie