Het is nooit te laat om wat we zelf doen beter te doen

Opinie van Geert Janssens (De Tijd, 22 december 2023)
‘Wat we zelf doen, moeten we beter doen’. Die wijze woorden van Gaston Geens zijn in onze Vlaamse zelfgenoegzaamheid gaandeweg verbasterd tot ‘wat we zelf doen, doen we beter’. Helaas liep die semantische vervorming ook synchroon met achteruitgang op het terrein.

Themagroep: organisaties in verandering

Duik met ons in de dynamiek van (interne) verandering tijdens deze ETION-themagroep. In een wereld die voortdurend evolueert, is het omarmen van verandering een cruciale vaardigheid voor organisaties die willen bijblijven. In deze themagroep staat de uitdaging centraal om medewerkers mee te nemen in een cultuur van voortdurende aanpassing.

ETION gaat in productie: Den Berk Délice

Den Berk Délice is ontstaan uit een hechte samenwerking en vriendschap tussen vier tomatentelers. Luc, Hans, Paul en Koen kenden elkaar sinds hun studietijd, maar gingen gaandeweg meer en meer samenwerken. Ze regelden samen hun inkoop, maakten studiereizen en deelden dezelfde passie en dezelfde visie om binnen de tomatensector te verbeteren en vernieuwen.

Deze unieke setting bracht hen in 2014 samen in de grootste snoep- en kerstomaatteler van ons land, Den Berk Délice. Het heeft hen ruimte gegeven om zowel op te schalen als te specialiseren.

ETION gaat in productie: Anglo Belgian Corporation

De Anglo Belgian Corporation of ABC is een fabrikant van grote dieselmotoren. Reusachtige machines die voornamelijk in scheepvaart, spoorwegen en elektrische centrales gebruikt worden. En daarin is het marktleider, met klanten op alle continenten.   

ETION gaat in productie: Case New Holland

Boeren die ploeteren op hun akker met schoffel en spade? De dagen zijn ver voorbij. Vandaag is een beetje boerderij een hoogtechnologisch bedrijf met gespecialiseerde machines. Die worden in Zedelgem massaal gemaakt en naar alle uithoeken van de wereld verscheept.

Bij Case New Holland ontwerpen, ontwikkelen en produceren meer dan 3000 medewerkers maaidorsers, balenpersen en hakselaars. 110 jaar ervaring, gecombineerd met de laatste hi-tech knowhow staan garant voor kwaliteitsproducten. 

ETION gaat in productie: BENEO-Remy

BENEO-Remy produceert ingrediënten uit cichorei, bietsuiker, rijst en tarwe voor de voedings- en farmaceutische industrie. Meer dan de helft van alle rijstzetmeel in de wereld komt uit de fabriek in Wijgmaal. 

ETION gaat in productie: reis langs Vlaamse maakindustrie

In de jaren 70 en 80 van vorige eeuw sloten fabrieken bij ons één na één de deuren: voorgoed, vreesden economen. In een globale economie leek het onmogelijk nog te kunnen concurreren tegen de 'lean & mean'-productiecapaciteit van lageloonlanden. Maar door ver doorgedreven R&D en innovatie zijn ze hier nog steeds!

ETION neemt je in z’n productietour mee langs vijf opmerkelijke bedrijven die tonen dat de maakindustrie hier bij ons springlevend is. Maar ze doen het wel anders!

Van Cronenburg: vakmanschap en technologische innovatie

De exclusieve kranen, deurklinken en kasttrekkers van het Gentse familiebedrijf van Cronenburg zijn wereldwijd terug te vinden in hotels, historische gebouwen en residentiële projecten. Vakmanschap en ambacht staan centraal, maar gaan samen met technologische innovatie. De sterke groei noodzaakt Peter van Cronenburg en zijn vrouw Régine Yvergneaux op zoek te gaan naar een externe CEO.

Art Discovery Tour in Brussel

!!! VOLZET: inschrijven is nog wel mogelijk na check beschikbaarheid van hotel, mail hiervoor naar tamara.roels@etion.be.

Radicaal vernieuwende ideeën, creativiteit, verbeeldingskracht... het zijn allemaal kenmerken van succesvolle ondernemers. Maar eigenlijk zijn het termen geleend uit de kunstwereld. Beide hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Soudal Panoramagesprek: Jeroen Lemaire

Op het Soudal Panoramagesprek in november maak je kennis met Jeroen Lemaire, CEO van In The Pocket.