“Een optimaal arbeidsmarkt­beleid is een maatschappelijke keuze”

Opinie van Geert Janssens (Trends.be, 11 mei 2023)
Over arbeidsmarktkwesties wordt vaak gesproken in halve waarheden. Optimaal beleid is echter een voortdurende afruil tussen conflicterende doelstellingen.

Inspiratienota over optimaal arbeids­marktbeleid

Optimaal arbeidsmarktbeleid is een afruil tussen conflicterende doelstellingen. In deze inspiratienota maakt Geert Janssens deze afruil concreet onder de vorm van een trilemma waarbij er harde keuzes moeten worden gemaakt tussen minder ongelijkheid, meer tewerkstelling en minder overheidsbeslag.

Komt er nog een fiscale hervorming?

Minister Van Peteghem startte de legislatuur nog vol goede moed, maar de vraag is of er nog iets in huis zal komen van de beloofde hervorming. Ondernemen sprak met VUB-professor Michel Maus en ETION-hoofdeconoom Geert Janssens.

In gesprek met Vincent Van Peteghem

Kunnen politici anno 2023 nog denken en handelen op lange termijn? Is het in een door sociale media gedomineerde wereld nog mogelijk om grondige inhoudelijke discussies te voeren over fundamentele hervormingen van arbeidsmarkt, fiscaliteit, energievoorziening, marktmechanisme… ? Hebben politici een set van waarden waarmee ze stevig in hun schoenen staan om deze uitdagingen aan te pakken? Is er binnen een regering of beleidsploeg een gedeelde visie waarmee men aan de slag kan? Of houdt het politiek bedrijf er andere methodes op na om de grote uitdagingen aan te pakken?

Waarom ook Van Peteghem de fis­cale koterij niet opgeruimd krijgt

Opinie van Geert Janssens (Het Belang van Limburg, 11 maart 2023)
Behalve de dood en belastingen is niets in dit leven zeker. Zo goed als zeker is dat er in ons land geen grondige belastinghervorming komt. Want hoe hard minister Van Peteghem ook nog zijn best mag doen, met deze regering zijn cosmetische ingrepen het hoogst haalbare.

Wat betekent het federale begrotings­akkoord op fiscaal vlak?

Op 11 oktober bereikte de federale regering een begrotingsakkoord voor 2023 en 2024. Het akkoord dat premier Alexander De Croo kon voorleggen aan de Kamer bevat onder meer een aantal fiscale maatregelen, die we graag even verduidelijken.

De innovatieaftrek als opportuniteit

Bent u een innovatieve onderneming die aandacht besteedt aan de optimalisatie van uw productieprocessen, het verbeteren van uw dienstverlening of het ontwikkelen van nieuwe producten? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor de fiscale aftrek voor innovatie-inkomsten in de vennootschapsbelasting.

De nieuwe theorie van de geldpers

De inspiratienota van ETION-­hoofdeconoom Geert Janssens is geen pleidooi om MMT in te voeren. “De theorie geeft enkele aanzetten om iets nieuws te leren. Een grondige lezing van MMT brengt inzichten bij over de werking van de Europese Monetaire Unie, de aanpak van de pandemie en de financiering van de klimaattransitie. De oorlog in Oekraïne zet deze vraagstukken nog meer op scherp.

Fiscaal op weg naar een ecologisch wagenpark

Aftrek van autokosten

Het regime dat van toepassing is op de auto in kwestie, zal afhangen van het moment van de aankoop, huur of leasing van het voertuig. De besteldatum is hierbij leidend en niet de leveringsdatum.
 

Aankoop tot en met 30 juni 2023

De bestaande aftrekregels blijven van toepassing.
 

Aankoop tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025

De maximale aftrek voor CO2-uitstotende wagens (inclusief hybride wagens) zal stelselmatig afgebouwd worden als volgt:

Moderne Monetaire Theorie: de praktijktoets

MMT stelt dat schulden ook kunnen worden voldaan met het drukken van nieuw geld. Dit is te mooi om waar te zijn. MMT is echter veel meer dan een geldpers. De theorie laat ons door een andere bril kijken naar de werking van ons huidig macro-economisch systeem. Deze inspiratienota is geen pleidooi om MMT in te voeren, maar geeft enkele aanzetten om er iets uit te leren.