De milieu-impact van de digitalisering

Digitalisering werd lang beschouwd als een manier om de impact van heel wat processen op het milieu en het klimaat te verminderen. “Intussen wordt duidelijk dat er toch grote nadelen verbonden zijn aan informatietechnologie”, zegt Frank Vandenheede in het maartnummer van Ondernemen.

Trend Table 2024 (Sint-Martens-Latem)

De toekomst is maakbaarder dan je denkt. Je moet wel durven vooruitkijken. Zodat je weet welke kansen te grijpen of uitdagingen te omarmen. In tijden van razendsnelle veranderingen bereid je de toekomst daarom best vandaag al voor.

In de ETION Trend Table 2024 blik je samen met sprekers vooruit naar beslissende maatschappelijke trends. Veranderingen die zich vandaag al laten voelen. En die een belangrijke impact zullen hebben op hoe we binnenkort gaan samenleven en ondernemen.

Vincent Siau: "We doen aan actief impact management"

Van een bescheiden naaiatelier naar een internationaal bedrijf dat bescherm- en werkkledij maakt voor de grootste kleppers. Alsico uit Ronse is een kranige 90’er die zijn duurzaamheidsbeleid naar een hoger niveau tilt.

De boer die niet langer de speelbal is van grote spelers

“In onze hoevewinkel verkopen we intussen al zelfgemaakte algenijsjes, -kazen, -chocolade, -thee en andere producten. In België is dat een nieuw product, maar voor Japanners zijn algen al lang een vast onderdeel van hun dieet, omdat het een geweldige bron is van eiwitten en mineralen. Daarom maken algen ook deel uit van voedingssupplementen. Het kweken van de chlorella-alg moet al gauw een extra inkomen opleveren en zo de ontbrekende schakel vormen in een echt circulair landbouwbedrijf”, zegt Kris Heirbaut.

Johan Albrecht: De koolstofuitstoot blijft stijgen

Zelfs in een jaar met extreem hoge energieprijzen bleef de CO2-uitstoot stijgen in 2022. “Wat is er nodig om tot een dringend noodzakelijke daling van de CO2-uitstoot te komen?”, vraagt professor Johan Albrecht zich af.

ETION Lefgozers: Kris Heirbaut

! Dit event werd om praktische redenen geannuleerd.

De hoofdbekommernis van boer Kris Heirbaut en zijn echtgenote Ginny is een toekomstbestendig landbouwbedrijf uit te baten met minimale impact op het milieu. Ze zetten enkele jaren geleden dan ook de stap naar circulaire landbouw. In dit proces startten ze ook met de kweek van algen.

Duurzaamheidstafel 2023

Duurzaamheid… Iedereen heeft er de mond van vol. Iedereen wéét dat het nodig is. Maar hoe vertaal je het naar concrete acties? Acties die een reële impact hebben op je medewerkers en de omgeving van jouw organisatie?

In de ETION duurzaamheidstafel doe je samen met andere bedrijfsleiders en leidinggevenden inspiratie op om een volledige groene transitie in praktijk te brengen.

Laadpalen: op weg naar groene mobiliteit

Het stimuleren van de elektrificatie van het wagenpark zal de nood aan laadpalen vergroten. Daarom wordt ook een fiscaal voordeel toegekend aan particulieren en bedrijven die laadpalen installeren. Hoe dat in elkaar zit, legt Acerta uit in deze video.

Koolstofheffing is geen mirakeloplossing

De verschillende standpunten hadden vooral te maken met een uiteenlopend vertrouwen in de kracht van marktwerking om grote veranderingen mogelijk te maken.

Verhandelbare uitstootrechten

Luc Sterckx, voorzitter van Febeliec, de federatie van de Belgische industriële gebruikers van energie, heeft van nabij gevolgd hoe de invoering van de verhandelbare uitstootrechten (ETS of Emissions Trading System) in 2003 en hogere energieprijzen tot een snelle daling van de CO2-uitstoot in België hebben geleid.

Een klimaatclub bereikt meer dan een globaal akkoord

Opinie van Hans Diels (Tijd.be, 18 november 2022)
De zoektocht naar een globaal klimaatakkoord levert het klimaat vooralsnog weinig op. Dan liever een beperktere klimaatclub, een ‘coalition of the willing’ die er echt werk van wil maken.