- ETION
- Kennis Verwerven
- Wie Vertelt Het Verhaal Van de Feilbare Ondernemer?

Wie vertelt het verhaal van de feilbare ondernemer?
27 mei 2025
Ondernemers lijken de wind in de rug te hebben. Ze worden steeds meer neergezet als moderne helden: durvers, visionairs, mensen die hun lot in eigen handen nemen. En natuurlijk boeken ze daarmee ook successen. Dromen, durven en doen als de recepten van een geslaagd leven. En dat is voor iedereen binnen handbereik. Of dat lijkt alleszins toch zo, als we onze LinkedIn-scrolls voor waarheid mogen aannemen.
Maar achter deze façade schuilt een vaak verzwegen realiteit. Die van veel ploeteren, twijfelen, worstelen, falen en incasseren. Niet dat er ook voor de schaduwzijde van het ondernemen geen aandacht is. Ook deze verhalen worden gretig gedeeld, al dan niet in de vorm van een podcast.
Dit gebeurt echter niet zelden met het oog op het versterken van een andere hardnekkige mythe: de succesvolle ondernemer is degene die finaal nooit toegeeft aan angst, onzekerheid of vermoeidheid. Hij of zij ploetert door, werkt nog harder dan de rest, en ziet tegenslag als motivatie om verder te gaan. Om finaal toch succes te bereiken.
Taboe
Maar steeds meer onderzoek en getuigenissen tonen de volledige donkere kant: veel ondernemers kampen met faalangst, eenzaamheid, stress, fysieke ongemakken en zelfs verslavingen. Hun dagen bestaan niet uit het aaneenrijgen van succeservaringen, maar ook uit eindeloze to-dolijsten, financiële angsten en zorgen uit hun privéleven. En dit alles onder de druk om altijd sterk te lijken.
Het wordt tijd dat we het taboe rond de feilbare ondernemer echt doorbreken. Fouten maken hoort bij het leven en dus ook bij het ondernemen. Twijfels hebben betekent dat je reflecteert. Soms een stap terugnemen of zelfs capituleren is geen teken van zwakte, maar van wijsheid.
Een stap terugnemen of zelfs capituleren is geen teken van zwakte, maar van wijsheid.
Daarnaast moeten we erkennen dat ondernemers niet enkel verantwoordelijk zijn voor hun eigen welzijn. Vragen om hulp, advies zoeken, of kwetsbaarheid tonen mag niet leiden tot schaamte of statusverlies. Integendeel: het zijn net die ondernemers die hun echte kwetsbaarheid durven tonen, die vaak de meest duurzame en menselijke bedrijven bouwen. Of niet. En ook dat is helemaal OK.
Het beeld van de onfeilbare ondernemer is niet alleen onrealistisch, het is ook schadelijk. Het houdt mensen gevangen in een prestatiekooi en schept een cultuur waarin burn-outs, overmatige risico’s en ongezonde werkpatronen stilzwijgend worden aanvaard. En zelfs tot voorbeeld dienen.
Nood aan een nieuw verhaal
We hebben nood aan een nieuw verhaal: dat van de feilbare ondernemer. De ondernemer die droomt, maar ook twijfelt. Die risico’s neemt, maar ook grenzen stelt. Die valt en daarna soms niet helemaal meer recht geraakt. Maar vooral van de ondernemer die deze ervaringen durft te delen, zodat anderen zich niet meer alleen voelen. De toekomst van ondernemerschap ligt niet in perfectie, maar in feilbaarheid. Het is tijd dat we dat verhaal met elkaar delen.
Ondernemen zonder masker - 12 november
Tijdens een Etion-event op woensdag 12 november (18.30 uur, Kruisem) doorbreken we samen het stilzwijgen. We gaan in gesprek over de taboes die het ondernemerslandschap kleuren — vaak onzichtbaar, maar altijd aanwezig. Verwacht geen pasklare antwoorden, wel eerlijke getuigenissen, diepe inzichten en vooral ruimte voor verbinding en kwetsbaarheid. Na een korte intro rond afgunst in bedrijven kan je, in vertrouwelijke setting, drie getuigenissen van ondernemers bijwonen. Meer info en inschrijven.