Transparant verlonen: doe het, maar doe het goed

Als je mij vraagt of de Vlaamse bedrijven klaar zijn voor de Europese loontransparantierichtlijn, dan zeg ik volmondig nee. Uit recent onderzoek van Acerta Consult blijkt bijvoorbeeld dat ruim de helft van de kmo’s de lonen volledig geheimhoudt. En 68% is zelfs nog niet op de hoogte van deze richtlijn. Nochtans biedt loontransparantie veel voordelen, mits een doordachte aanpak.

Tegenkanting

Veel werkgevers zijn niet happig om het systeem van loongeheimhouding overboord te gooien. Ze willen kunnen beslissen wie ze welk loon of welke loonsverhoging toekennen, zonder dat ze dat hoeven te verantwoorden ten opzichte van hun andere werknemers. Mocht die informatie voor alle medewerkers toegankelijk zijn, dan zou iedereen in de rij staan voor hetzelfde loon, zo vrezen ze.

Maar ook werknemers zijn niet meteen vragende partij om het systeem van loongeheimhouding op te heffen. Volgens onderzoek van Peggy De Prins van de Antwerp Management School verkiest 60% van de Vlaamse werknemers nog altijd loongeheimhouding. Werknemers zijn op dat vlak erg aan hun privacy gehecht. Bovendien vrezen ze dat de samenwerking met hun collega’s onder spanning zou komen te staan, mochten grote verschillen aan het licht komen.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen.