Jean-Marc Vandoorne (Biobest): Drieëndertig jaren van groei

Fotograaf
Jan Locus

De groeicijfers die Biobest de jongste jaren kan voorleggen, zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Van 26 miljoen euro in 2009 naar 95 miljoen euro in 2018. Het bedrijf uit Westerlo dat zich specialiseert in de productie van hommels voor bestuiving en van nuttige insecten voor gewasbescherming, behoort tot de absolute wereldtop. Maar liefst 97 procent van de omzet realiseert Biobest in het buitenland.

Het is dan ook met recht en reden dat het bedrijf vorig jaar de Leeuw van de Export kreeg. De grootste prioriteit voor CEO Jean-Marc Vandoorne bestaat erin om de organisatie mee te laten evolueren met de razendsnelle groei.

“In sommige markten is het heel moeilijk om actief te worden. Nogal wat Zuid-Amerikaanse landen hebben bijvoorbeeld een absurde wetgeving.”

ETION: In 2018 dikte de omzet van Biobest aan met maar liefst 27 procent. Welke zijn de belangrijkste motoren achter die groei?
Jean-Marc Vandoorne: “De aandacht voor biologische plaag- en ziektebestrijding is in de tuinbouw nooit zo groot geweest als vandaag. Logisch, want de consument wil geen residu meer van chemische gewasbeschermingsmiddelen op zijn groenten en fruit. Ook de overheid is op die kar gesprongen door het opleggen van een strikte regelgeving waarbij bepaalde chemische producten zelfs gewoon verboden zijn. Wat ook een rol speelt in dit verhaal, is de toegenomen resistentie van plagen en ziektes tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen, waardoor ze minder efficiënt worden. Daarnaast hebben wij in 2018 ook de meerderheid genomen in ons Israëlisch filiaal, waardoor deze verkopen mee geconsolideerd worden sinds 1 augustus.”

ETION: De markt van biologische plaag- en ziektebestrijding heeft dus nog heel wat potentieel?
Jean-Marc Vandoorne: “Zeker en vast. De tuinbouwers passen biologische controle nu vooral toe in bedekte teelten zoals in serres. Voor openluchtteelten ligt het voorlopig iets moeilijker omwille van de afhankelijkheid van de weerelementen. Als er veel wind staat of er valt een pak regen, dan zijn biologische gewasbeschermingsmiddelen natuurlijk minder efficiënt. Maar onderzoekers zijn volop bezig met experimenten in openluchtteelten zoals rood fruit, blauwe bessen en bloemen. Een segment dat momenteel explosief groeit, is dat van de medicinale cannabis. In landen als Canada, Israël en het Verenigd Koninkrijk is het gebruik ervan in specifieke omstandigheden toegelaten. De producent heeft wel een absoluut verbod om chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en dat betekent voor ons een mooie opportuniteit.”