Europa kan niet zonder China

Wat is de plaats van Europa in een dreigende handelsoorlog tussen de VS en China? Marc Vanheukelen, voormalig EU-ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), antwoordde op vragen van Geert Janssens, hoofdeconoom van ETION.

Ook in 2025 blijft de economie groeien

Het kan min drie zijn, maar ook plus drie. Zo gaat tegenwoordig de grap onder economen wanneer ze economische groei in volatiele tijden moeten inschatten. Het belet niet dat we kunnen denken in scenario’s. En wat de groei ook mag zijn, de EU zal altijd werk moeten maken van een strategisch industrieel beleid. Dat is de belangrijkste conclusie van de ‘ETION Outlook Late Night’-sessies van de voorbije weken.

Weerbaarheid is meer dan een voorraad drinkwater in de kelder

Opinie van Hans Diels (De Tijd, 18 december 2025) Een overheidscampagne moet ons voorbereiden op een mogelijk militair conflict. Die militaire dreiging mag economische oorlogsvoering, een ander gevaar dat veel dichter is, echter niet naar de achtergrond verdringen.

Kwartaalupdate (digitaal) 2025

De dolle, dagelijkse nieuwscyclus wordt gedomineerd door razendsnel fluctuerende markten, disruptieve technologieën en geopolitieke dreigingen. In een wereld die bol staat van 24/7 breaking news, is het niet altijd eenvoudig om de rode draad te vinden. Met de ETION Kwartaalupdate zie je weer snel het bos door de bomen!

We bellen stipt om 8 uur in. Geert Janssens (hoofdeconoom) en Hans Diels (expert geopolitiek) geven je in een half uur een update van wat er op economisch en geopolitiek vlak speelt. 

Trumps herverkiezing: implicaties voor de VS en de EU

De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft wereldwijd veel emoties losgemaakt. Zijn herverkiezing toont opnieuw hoe goed hij in staat is om in te spelen op diepgewortelde gevoelens in de Amerikaanse samenleving, maar roept ook vragen op over de toekomst van de VS en de relatie met Europa.

Digitale sessie met Geert Janssens: de Europese concurrentiekracht

Bij het uitreiken van medailles voor concurrentiekracht staat Europa sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne niet meer op het podium. Een deel van onze industrie dreigt zelfs gediskwalificeerd te worden. 

Dat Europa riskeert voor lange tijd geconfronteerd te worden met hogere energieprijzen, vraagt om een voorspelbaar beleid dat de energiemix diversifieert door in te zetten op elektrificatie. 

Z-Extra: Geert Janssens over onze concurrentiekracht

(Kanaal Z, 23 september 2024)
De Europese concurrentiekracht staat onder druk. Welk beleid is nodig om de positie van onze bedrijven te verbeteren? Francesca Vanthielen vraagt het aan hoofdeconoom Geert Janssens.

Geopolitiek is een blijvertje en de staat is terug

Een analyse van het Draghi-rapport door Hans Diels
Terwijl we ons een weg banen door de complexiteit van de wereldeconomie, wordt het steeds duidelijker dat traditionele paradigma's niet langer toereikend zijn. Het recente rapport van Mario Draghi over het Europese concurrentievermogen onderstreept een cruciale verschuiving: machtsverhoudingen hebben nu een grote invloed op economische banden en de staat is een centrale speler geworden in dit nieuwe landschap.

Waarom fabriekssluitingen de industrie teisteren

In De Standaard van 3-4 augustus gaf o.m. Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION, enige toelichting bij de moeilijkheden die onze industriële bedrijven momenteel ondervinden om het hoofd boven water te houden. Soms liggen specifieke oorzaken aan de basis, maar algemeen gaat onze economie gebukt onder hoge energie- en loonkosten.

Wat het Europese tripje van president Xi ons kan leren

Opinie van Hans Diels (Het Belang van Limburg, mei 2024)
De Chinese president Xi Jinping trekt door Europa, met een zorgvuldig uitgekiende agenda, selectieve uitnodigingen en cognac als wapen in de strijd. Als we onafhankelijker willen worden van China zullen we het spel op een intelligente manier moeten spelen.