Waarom iedereen dringend wakker moet worden

De groei is gestopt. Dat is het uitgangspunt van Koen De Leus voor zijn jongste boek ‘De Winnaarseconomie’. Voor de Outlook 2018 van ETION actualiseerde hij zijn toekomstbeeld, dat vertrekt van de vierde industriële revolutie.

Koen De Leus, chief economist bij BNP Paribas Fortis, stelt in zijn derde boek ‘De Winnaarseconomie’ vast dat de economische groei gestopt is doordat er problemen zijn met de twee factoren die groei mogelijk maken: de mens en productiviteit.

Groei is de som van de stijging van het aantal mensen dat werkt en de toename in productiviteit. De factor ‘mensen’ kampt met het probleem van de vergrijzing. Maar ook de tweede factor is twijfelachtig, want “de explosie van productiviteit die de voorbije decennia kenmerkte, blijft uit. Waar die de jaren ‘50 nog rond de zes percent per jaar schommelde, zien we vandaag een jaarlijkse groei van 0,5 percent.”

Productinnovatie

Nieuwe technologieën zorgen er nochtans voor dat we aan efficiëntie winnen. Over het algemeen geloven experts dat er recent te weinig werd geïnvesteerd na de recessie.

Toch ziet De Leus nog twee andere redenen: “Vroeger werd veel gewerkt op het perfectioneren van de processen. Vandaag zien we eerder productinnovatie. Denk aan de smartphone. Enkele bedrijven zijn geweldig innovatief terwijl andere ten onder gaan. Het overkwam Nokia, Kodak en Blackberry. Er is amper een stijging van de economische output, maar er is creatieve disruptie. Er zijn ongelooflijk veel nieuwe zaken, terwijl de oude sneuvelen.”

“Bedrijven — ook het mijne — moeten big data, artificiële intelligentie en robotisering nog integreren in het productiemodel.”

“Bovendien heb je vandaag veel gratis producten. Google en Wikipedia tonen aan dat niets nog exclusief is en dat alles zeer bereikbaar is geworden. Dat is goed voor de consument maar levert weinig extra output op voor de producent. Bedrijven — ook het mijne — moeten big data, artificiële intelligentie en robotisering nog integreren in het productiemodel. Daartoe moet dat model vaak heruitgevonden worden en dat vraagt tijd.”