illustratie man klimt omhoog uit gat geslagen door coronavirus

Trends Top 5.000: de impact van corona?

De ‘klassieke’ vennootschappen uit de Trends Top 5.000 realiseerden in 2020 samen een omzet van 690 miljard, een daling met 60 miljard euro. Minstens de helft daarvan kan niet aan COVID-19 toegeschreven worden. Ook andere factoren speelden een rol. Een interne reorganisatie van het verkochte gamma farmaceutische specialiteiten deed de omzet van Pfizer Innovative Supply Point International (PISPI) met 18,4 miljard euro dalen. De daling van ongeveer een derde van de gemiddelde prijs van ruwe olie woog zwaar op de omzet van giganten als ExxonMobil Petroleum & Chemicals of TotalEnergies Petrochemicals.

Omgekeerd gingen in 2019 zes ondernemingen er met meer dan een miljard euro op vooruit, alles bij elkaar voor 12,6 miljard euro. Een jaar later zijn het er nog maar drie, voor een bedrag van 5,2 miljard euro. Het logische gevolg is dat de gemiddelde rendabiliteit van de ondernemingen uit de Trends Top 5.000 nagenoeg gehalveerd is tot 4,8%.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van Ondernemen (PDF onderaan deze pagina).

cover Trends Top editie 2022

 

Voordeel voor ETION-leden

De nieuwe Top 5.000 is digitaal beschikbaar via trendstop.be/pdf.
Op de Trends Top website ontdek je de nieuwe klassementen en kan je de resultaten van jouw onderneming vergelijken met die van andere spelers uit je sector of regio. ETION-leden genieten 10% korting op alle loginformules: zie trendstop.be/etion.