Mieren werken samen om stok te verplaatsen

Sterk leiderschap voor autonome teams

In deze Inspiratienota gaan Koen Marichal van Antwerp Management School en Karen Wouters van Flanders Synergy/Antwerp Management School in op de consequenties van zelfsturing op de manier van leidinggeven.

Meer en meer organisaties zijn op zoek naar andere manieren van organiseren, om zo aan slagkracht én kwaliteit van arbeid te winnen. Deze innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) botst vaak op het bestaande leiderschap. Leidinggevenden zijn gepokt en gemazeld in een meer hiërarchisch idee over leiderschap, terwijl IAO zelfsturing en gedeeld leiderschap naar voren schuift.

Leiders moeten zichzelf heruitvinden

In een onderzoek van Antwerp Management School, Flanders Synergy en KU Leuven werd nagegaan hoe organisaties hun leiderschapscapaciteit in een innovatieve arbeidsorganisatie kunnen verhogen. De resultaten tonen aan dat sterk leiderschap nodig is om deze verandering waar te maken. Leiders van verandering hebben de opdracht om een duidelijke leiderschapsnorm te installeren en ‘voorbeeldig’ gedeeld te leiden.

Verder leren de cases ons dat het traject naar IAO voor de leidinggevenden een emotioneel proces is. Ze moeten zichzelf heruitvinden. Niet enkel op vlak van leiderschapsgedrag, maar ook qua overtuigingen en mindset. Dit verdient de nodige aandacht.