Jos Deslee

Nog beter besturen

Jos Deslee ziet dat steeds meer bestuursleden en managers het belang erkennen van een efficiënt en kwalitatief hoogstaand bestuursorgaan. Om dat vorm te geven, moet het bedrijf zijn ambitie helder formuleren en de communicatielijnen binnen de gehele organisatie optimaliseren.

“Ik deel graag best practices vanuit mijn ervaring met de werking van bestuursorganen binnen organisaties. Tijdens deze sessies voer ik altijd een interactieve peiling uit over het belangrijkste beslissingsorgaan binnen hun onderneming. Het valt op dat de betrokkenen zich er heel bewust van zijn dat er nog heel wat ruimte is voor optimalisatie en verbetering. Een cruciaal element hierbij is de duidelijke communicatie over de strategische doelstellingen van het bedrijf. Ik ben er sterk van overtuigd, en mijn peilingen bevestigen dit, dat het bestuursorgaan de absolute eindverantwoordelijkheid draagt om de strategie duidelijker en concreter te maken. Een heldere en uitgedragen strategie tot diep in de organisatie zorgt voor een hogere betrokkenheid en heeft een gigantisch positief effect op het realiseren van de doelstellingen van de onderneming. Wat me positief verrast, is dat we keer op keer vaststellen dat het publiek zich daarvan bewust is. Dat is voor mij de start van de verandering”, zegt Jos Deslee.

Bevraging

Jos Deslee was tot 2016 co-CEO en mede-eigenaar van DesleeClama, een familiale producent van matrasstoffen. In dat jaar werd het bedrijf overgenomen door Bekaert Textiles, dat net zelf in een Duitse groep was terechtgekomen. Jos Deslee bleef nog tot 2018 actief als chief strategic officer. Daarna wilde hij zijn kennis en ervaring ter beschikking stellen als onafhankelijk bestuurder in een aantal bestuursorganen.

Uit deze ervaring ontwikkelde hij een passie voor het optimaliseren van de effectiviteit van de belangrijkste beslissingsorganen in bedrijven. Hieruit ontstond onder meer een team van ervaringsdeskundigen met een gezamenlijk doel. Zij bouwden samen de diagnosetool. “Het is een vragenlijst die meteen inzicht geeft in hoe de deelnemers denken over de effectiviteit van het belangrijkste beslissingsorgaan. Het werkt het beste als je de lijst invult in groep met een realtime presentatie van de resultaten. Je kan de scan individueel invullen, maar de impact is veel groter wanneer het managementteam, of de bestuursleden of de medewerkers samen de oefening maken. Je capteert namelijk beter de visies en percepties op de werking van die beslissingsorganen. Want die kunnen erg verschillen. Uit de resultaten blijkt dat de leden van het bestuursorgaan bijvoorbeeld positiever staan ten opzichte van hun eigen werking dan de andere betrokkenen.”

Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.