Geertje Zeegers

Met een app de planeet redden

Geertje Zeegers is sinds 2021 verantwoordelijk voor de Nederlandse en sinds november 2023 ook voor de Belgische divisie van Too Good To Go, een bedrijf dat voedselverspilling tegengaat. Het van oorsprong Scandinavische bedrijf heeft een mobiele applicatie waarmee je als winkel of restaurant kunt aangeven overbodig voedsel te hebben, waarna consumenten dit voedsel kunnen ophalen aan een voordelige prijs. Het bedrijf is vandaag in 17 landen actief.

Hoe groot is het probleem?

Geertje Zeegers: “Per jaar wordt er zo’n 2,5 miljard ton aan voedsel verspild, terwijl ruim 828 miljoen mensen elke dag honger lijden. In België is die voedselverspilling goed voor 88 kilo per huishouden. Méér dan een derde van alle voedsel wordt weggegooid. De waanzin van die cijfers komt pas echt tot zijn recht als je ze visualiseert: elke bakker die drie verse broden uit zijn oven haalt, mag meteen één brood in de vuilnisbak kieperen. Want dat is feitelijk wat we doen.”

Geertje Zeegers is ondanks die ontnuchterende cijfers een en al glimlach. En daar heeft ze goede redenen voor. Sinds het bescheiden begin van Too Good To Go, in 2016, werden globaal toch al zo’n 270 miljoen maaltijden gered van de vuilnisbak. Vorig jaar alleen al waren dat er 79 miljoen, een absoluut record. Als country director voor de eengemaakte divisie Nederland-België zet ze, met een team van 70 man, de bakens uit in onze contreien.

Hoe werkt Too Good To Go?

Geertje Zeegers: “Winkels en restaurants geven op de app van Too Good To Go aan een overschot aan voedsel te hebben. Dit voedsel wordt in zogeheten verrassingspakketten gestopt, waarna consumenten voor een voordelige prijs dit voedsel kunnen ophalen. Op die manier hoeft het niet te worden weggegooid. Onze app verbindt zo zijn gebruikers met supermarkten, restaurants, bakkerijen, kortom iedereen die voedsel bereidt."

Onze globale visie omtrent voedselverspilling kunnen we niet alleen waarmaken.

"We zijn actief in 17 landen in Europa, in Canada en in Noord-Amerika. In totaal zijn we met zo’n 1.400 mensen; het gros in Kopenhagen, waar de centrale aansturing gebeurt en waar de developers zitten en het hele technische departement. Lokaal zijn we verantwoordelijk voor de verdere groei van de organisatie. Hier zorgen we ervoor dat we onze visie in onze regio, in dit geval België en Nederland, zo goed mogelijk kunnen verwezenlijken. Voor België zitten we nu aan ruim 13 miljoen maaltijden die we gered hebben, dat is wel gaaf.”

Lees onderaan deze pagina het volledige artikel in het decembernummer van Ondernemen.

ETION Purpose Tour (20 & 21 maart)

Op 20 maart is ETION te gast bij Too Good To Go Belgium. De vestiging in Gent is een tussenstop tijdens onze tweedaagse Purpose Tour (20 & 21 maart). Tijdens deze roadtrip ga je op bezoek bij voortrekkers en groeiers in purpose-gedreven ondernemerschap. Een inspirerende verkenningstocht langs bedrijven die meer willen realiseren dan alleen winst. De Tour wordt begeleid door Jochanan Eynikel, expert bedrijfsethiek, die onderweg het landschap van de purpose-gedreven economie schetst. Meer info & inschrijven.