Karen Van der Aa (First Floor)

Karen Van der Aa (First Floor) over loontransparantie

“Centraal in onze purpose zit de ontwikkeling van de leiders van morgen”, zo vertelt ons stichter-eigenaar Karen Van der Aa. “Het belang daarvan zie ik ook tijdens mijn werk als therapeute en begeleidster van startende leidinggevenden. Sommigen riskeren een burn-out en dat heeft er niet zelden mee te maken dat ze zichzelf onvoldoende kennen om te begrijpen welke functies en omgevingen hen kunnen liggen. Nog te veel jonge talenten duiken onvoorbereid in de ratrace of de klim op de hiërarchische ladder.”

Jonge talenten klaarstomen

Jezelf leren kennen is dan ook een eerste stap in een ontwikkelingstraject voor wie aan de slag gaat bij First Floor. Het bedrijf met 15 medewerkers begon in 2018 als detacheerder. Het plaatst jonge hr-talenten bij klanten. Een tweede activiteit sluit daar naadloos bij aan: leertrajecten uittekenen voor jonge talenten. Wat First Floor doet voor de eigen jongeren, doet het ook voor klanten. Karen Van der Aa: “We begeleiden hun jonge werknemers en startende leidinggevenden en daar komt uiteraard een stuk generatiemanagement bij kijken.”

Ook het verloningssysteem van First Floor is daarop gebaseerd. Over verlonen kan Karen Van der Aa een stukje meepraten, want ooit was ze verantwoordelijk voor een divisie met ruim 400 consultants bij het toenmalige USG People. Karen Van der Aa: “Ik moest er onder meer een loonharmonisatie doorvoeren. Historisch was er heel veel scheefgegroeid na een resem fusies en transformaties. De complexiteit was enorm. Sommige mensen werden nog sterk verloond voor competenties die een stuk minder relevant waren. Het is allemaal goed afgelopen, maar ik heb er heel wat moeilijke gesprekken gevoerd.”

Basisloon en opslag

“Toen ik First Floor opstartte, was ik dan ook doordrongen van de nood aan een transparant en consequent basisloon, aangevuld met een loon gebaseerd op groei.” Concreet werkt First Floor daarvoor met een loonschema dat rekening houdt met diplomaniveau (bachelor of master) én de jaren relevante ervaring. Binnen die grid heeft iedereen hetzelfde loon en dat is bekend. Dat geldt ook voor de bedrijfswagen, de hospitalisatie- en de groepsverzekering, de maaltijdscheques etc.

Loontransparantie betekent voor ons niet dat iedereen altijd alles mag weten. Het gaat over de transparantie van het proces en de rechtvaardigheid ervan.

Dat basisloon kan verhogen volgens een ‘opslagbeleid’ en dat wordt sterk afhankelijk gesteld van gedrag dat First Floor wil zien. Karen Van der Aa: “We formuleren criteria voor drie aspecten: tevreden klanten, groeien vanuit zelfinzicht en betrokkenheid bij het team en het bedrijf.”

Lees het volledige artikel in Ondernemen.