Coach Matthias Browaeys met Gauthier Tytgat en Seppe De Cock van Homemate

Jonge ondernemers vallen in de prijzen

Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock van Homate zijn de winnaars van de Vlajo Start Academy 2021. Hoofdcoördinator Hoger Onderwijs Julie Vanstraelen: “Via Start Academy willen we studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee een boost geven. Gauthier en Seppe merkten dat domoticaliefhebbers meerdere besturingssystemen moeten aanschaffen om hun apparaten vanop afstand te besturen. Ze bedachten een oplossing voor dit ongemak. Door hun marktklaar product, evenals hun passie, ondernemerschap en professionalisme wisten ze de jury te overtuigen.”

Werf met kabels

Tijtgat en De Cock studeren industriële automatisatie aan HOGENT. Tijdens de lockdown stuurde Seppe De Cock zijn medestudent een YouTube-filmpje van een Amerikaan die zijn huis tot in de puntjes had geautomatiseerd. Een recept kiezen op de app leidde ertoe dat de oven aanschoot. Ze vroegen zich af waarom dat in West-Europa niet kon.

We zijn bruggenbouwers tussen alle systemen en protocollen die vandaag bestaan op de domoticamarkt.

Gauthier Tijtgat: “Bij ons werkt domotica allesbehalve perfect. Bekabelde systemen toveren je huis om tot een bouwwerf. Dat kost heel wat aan werkuren en kabels. Daarnaast kiezen grote spelers als Google met welke merken een klant dient aan de slag te gaan. We vertrokken vanuit die twee problemen. We wilden een kabelloos systeem ontwerpen, met een controller die de klant nergens toe verplicht qua dure merken.”

Wijn

Van een heel andere orde is Spencivino, laureaat bij Vlajo in de categorie Small Business Project (SBP). Julie Vanstraelen: “De vijf dames van Spencivino willen verspilling van wijn tegengaan. Daarvoor ontwikkelden ze een dispenser die ervoor zorgt dat je favoriete fles rode wijn vier weken lang lekker blijft. Aan girlpower en overtuigingskracht geen gebrek, zodat ze onze jury voor zich konden winnen.”

Spencivino-CEO Pauline Roman en haar vier medeoprichters studeren Handelswetenschappen aan de Universiteit van Hasselt. Voor het SBP binnen het vak Ondernemen werden ze door de Universiteit samen in een team ondergebracht op basis van hun complementariteit.

Dames van Spencivino tappen wijn uit dispenser

Ons project zal geslaagd zijn als het toestel in elke meubel- en interieurzaak en in elke wijnshop of -atelier zal te vinden zijn.
(Pauline Roman)

Pauline Roman: “Na wat brainstormsessies kwamen we op het idee een wijndispenser te ontwerpen voor particulieren. Het product, dat werkt op basis van argongas, bestond reeds voor professioneel gebruik. Wij wilden een mooi en betaalbaar design op de markt brengen voor de particulier die zijn fles wijn in verschillende keren wil leegdrinken.”

  • Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen [PDF, 2 blz., 198 kB].