garagist

Is je werkvloer een slagveld geworden?

IBO of Individuele Beroepsopleiding

Heb je een kandidaat met weinig ervaring, maar veel goesting? Leer hem alle kneepjes van het vak met een individuele beroepsopleiding (IBO)! Met een IBO leid je een werkzoekende op in je bedrijf gedurende maximaal 6 maanden. Je betaalt geen loon of RSZ, enkel een vast maandelijks bedrag . Missie geslaagd? Dan werf je de medewerker aan.

De vijf wins voor jou: 

  • Een unieke formule voor een praktische opleiding op de werkplek 
  • Een gemotiveerde medewerker opgeleid op maat van jouw organisatie
  • Begeleiding en ondersteuning door VDAB 
  • Beperkte administratie 
  • Ideale oplossing voor vacatures waarvoor je geen geschikte kandidaat vindt 

Een IBO vormt een serieuze besparing op je loonkost. Tijdens de IBO betaal je geen loon of RSZ voor de kandidaat. Je betaalt enkel een vast maandelijks bedrag dat alle kosten dekt, zoals de dossierkosten en verplaatsingskosten.  De hoogte van het bedrag is gebaseerd op het loon dat je kandidaat gaat krijgen als je hem aanwerft. 

Ontdek alles op vdab.be/ibo 

Taalcoaching op je werkvloer

Spreekt je medewerker niet goed Nederlands? Ga dan voor taalcoaching op de werkvloer. Een taalcoach komt bij jou in het bedrijf  langs en leert je medewerker het Nederlands, dat nodig is om goed te functioneren op het werk. Bovendien geeft de taalcoach tips aan de collega's om beter te communiceren met je medewerker. Zo zoek je oplossingen voor de uitdagingen rond taal en tewerkstelling.

Je kan kiezen tussen drie soorten taalcoaching op de werkvloer. 

  • Taalcoaching tijdens individuele beroepsopleiding (IBO-T): Met een IBO leid je werkzoekenden met minder ervaring, maar met veel goesting op in je bedrijf en leert hen de knepen van het vak. Een IBO-T is voor anderstalige medewerkers die een individuele beroepsopleiding (IBO) bij je volgen en onvoldoende Nederlands spreken om de job goed uit te voeren. De taalcoach begeleidt gratis de anderstalige medewerker en de collega’s. 
  • Job- en taalcoaching voor nieuwe medewerkers: Heb je anderstalige medewerkers die minder dan een jaar aan de slag zijn en nog niet goed Nederlands spreken? Dan helpt een taalcoach gratis bij het inwerken en de integratie van je nieuwe werknemers en leert hen beter Nederlands te spreken. De taalcoach betrekt er ook het hele team bij. Zo verhoogt de kans op een duurzame tewerkstelling.
  • Nederlands op de werkvloer: Dit is voor anderstalige medewerkers die langer dan een jaar bij je werken en nog niet goed Nederlands spreken. De taalcoaching vertrekt vanuit reële situaties op je werkvloer. Het gaat dus niet om lessen Nederlands, maar wel om meteen toepasbare communicatieve vaardigheden op de werkvloer. Het hele team krijgt tips en tricks op maat en zo leren ze met elkaar communiceren.

Meer info: vdab.be/taalcoaching