Ine Van Wymersch

Interview met nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch

Etion: Gefeliciteerd met je award. De jury kent die toe onder meer op basis van waardengedrevenheid en engagement om bij te dragen aan een betere samenleving. Herken je je daarin?

Ine Van Wymersch: “Terugblikkend kan ik zeggen dat mijn keuzes toch altijd gebaseerd zijn op een kernwaarde, met name om te werken aan wat maatschappelijk een wezenlijk verschil maakt. In mij zit wel een civil servant. Ik wil de wereld wat rechtvaardiger maken. Ik zie me nog bij mijn ouders aan de keukentafel zitten als zestienjarige, geschokt door een incident tijdens de speelpleinwerking. Wat moest ik doen om zoiets te vermijden? Psychologie gaan studeren, journalist worden, of les gaan geven… Ik ben uiteindelijk rechten gaan studeren.

Van in het begin van je carrière binnen justitie zocht je de communicatierollen op. Je kreeg zelfs een award voor je rol als woordvoerder in 2016.

“Ik had snel door dat ik niet blij word van alleen in een bureau bezig te zijn met een dossier. Dus word ik geen rechter, raadsheer bij cassatie, of expert op een studiedienst. Ik beslis graag samen met een team en met impact op het terrein. Ik was ruim tien jaar vaste woordvoerder van het parket van Brussel. Na de aanslagen in Brussel werd ik gedetacheerd naar het federaal parket om alle slachtoffergerelateerde communicatie te doen. Het woord voeren is overigens teamwerk. Ik ben naar buiten toe het gezicht, maar bespreek de kernboodschap, de opbouw van het verhaal, formuleringen… met mijn team. Ik test ook luidop hoe ik klink. Coherent? Begrijpelijk? En dan schrijf ik het ook nog eens uit. In tegenstelling tot wat velen misschien denken, schud je die boodschappen niet uit je mouw op het moment zelf. Maar die perceptie kan je maar creëren als je het goed voorbereidt. Ik laat me ook coachen. Wijlen Peter De Waele, woordvoerder van de politie, adviseerde me dikwijls over een catchy zin, het gebruik van bepaalde woorden en formuleringen. Ik vroeg Peter om feeback te geven op mediaoptredens. Tegenwoordig spreek ik regelmatig met een reputatiecoach.”

We maken de maatschappij weerbaarder.

De jury loofde je ook om je visie die betekenis geeft aan het werk van anderen. Kan je even je visie schetsen en hoe je de strijd tegen georganiseerde drugshandel opvat?

“Vanuit een globale en sectoroverschrijdende visie. Onze eerste stap is het beeld schetsen van wat er gebeurt. Het drugscommissariaat is ontstaan naar aanleiding van een onschuldig slachtoffer van een schietpartij in het drugsmilieu, het 11-jarige meisje Firdaous. Toen was het voor iedereen duidelijk dat drugsgerelateerd geweld onze veiligheid aantast. Daarnaast en onder de radar tast het fenomeen ook ons economisch weefsel aan, al was het nog maar via witwasmechanismen. De aankoop van vastgoed met zwart geld verstoort de markt, maar er is een effect in heel veel sectoren en maatschappelijke geledingen. Het commissariaat zet in op collectieve bewustwording en meer algemene weerbaarheid. Ik maak de vergelijking met een ijsberg. Justitie hakt in op de ijsberg, via directe repressie: de politie arresteert mensen, de douane neemt goederen in beslag, het gerecht veroordeelt criminelen… En dat is nodig, maar het volstaat niet. De media, het onderwijs, economische sectoren, de individuele burger… we moeten allemaal stilstaan bij onze mogelijke impact. Hoe worden we als maatschappij weerbaarder? Terwijl we repressief inhakken op de ijsberg, maken we als maatschappij het water warmer, waardoor de ijsberg ook smelt.”

Lees het volledige interview in het maartnummer van Ondernemen.