Hoe de juiste HR-tools bore-out voorkomen

Fotograaf
© Starring Jane

Bij Starring Jane zijn de medewerkers de sterren. Voor CEO David Bintein staat hun welzijn centraal. Hen gezond en gemotiveerd houden primeert. Een aantal HR-hulpmiddelen moet aankomende burn-outs en bore-outs heel vroeg detecteren.

Starring Jane bouwt webapplicaties. CEO David Bintein en zijn managementteam namen heel wat initiatieven om hun mensen — de Janes — gezond aan boord te houden. Er is echter ook wat de CEO de extra mijl noemt. Die begint met de 15Five tool. Het is een software die de performantie en het engagement van medewerkers verhoogt door het continu stellen van vragen en het opstarten van de juiste gesprekken.

Starring Jane stuurt wekelijks twee vragen op haar medewerkers af, getuigt de CEO: “Hoe voel je je? Hoe was je workload de voorbije week? Dat zijn de basisvragen. Mensen weten ondertussen dat wie twee keer na elkaar aan de alarmbel trekt, hulp aangeboden krijgt. Daar is vertrouwen voor nodig. Dat kan gaan van laten weten dat we het gehoord hebben, tot echt iets ondernemen.”

“De tool laat ons toe te detecteren wat er aan de hand is en de collega’s aan te spreken.”

Af en toe voegt het management aan de software een derde vraag toe. “We vragen bijvoorbeeld naar de efficiëntie van meetings of met wie men een gesprek wil. Soms vragen we wie een high five verdient. Dat leidt tot het uitreiken van medailles aan collega’s en een positieve golf. We krijgen in elk geval belangrijke signalen uit dit hulpmiddel. We zien de stress bij teams stijgen of dalen. Onze reactie kan gaan van individueel tot in team ingrijpen. Dat hoeven niet altijd grote zaken te zijn zoals het herplannen van activiteiten. Soms kan dat gewoon een pluim geven zijn.”