Olaf Scholz

Duitsland haalt Japan in als de derde economie van de wereld

Volgens de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds haalt Duitsland dit jaar Japan in als derde grootste economie van de wereld. Zat de Duitse economie niet in een dip? ETION-hoofdeconoom Geert Janssens licht het toe in een artikel dat verschenen is op Trends.be.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat het nominaal bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland dit jaar zal afklokken op 4.430 miljard dollar (4.160 miljard euro) en het Japanse bbp op 4.230 miljard dollar (3.970 miljard euro). Dat meldt het persagentschap Bloomberg dinsdag. De grootste economie ter wereld is afgetekend die van de Verenigde Staten (circa 23.000 miljard dollar), gevolgd door de Chinese (18 miljard dollar).

Het nieuws is op het eerste gezicht opmerkelijk, omdat economen al een tijdlang pessimistisch zijn over Europas grootste economie. Dit jaar wordt zelfs een krimp van de economie met 0,6 procent verwacht.

De kreupele en de blinde

Volgens Geert Janssens, de hoofdeconoom van ETION, is er voor onze oosterburen dan ook weinig reden tot juichen. “Dat Duitsland Japan nu voorbijsteekt, heeft enerzijds te maken met de zwakte van de Japanse yen, maar ook — en vooral — met de structurele zwakte van de Japanse economie. Die groeit al sinds 1990 minder sterk, waardoor de Duitse economie geleidelijk dichterbij kon sluipen (zie grafiek). Sinds 2015 kromp de Japanse economie, tenminste gemeten in dollars, want gemeten in yen was er wel nog een lichte groei.”

Grafiek Duitse economie haalde Japanse in

“De Japanse economie heeft zich ook minder goed hersteld van de coronapandemie. Ze kende een grotere krimp én schoot minder snel uit de startblokken dan de Duitse.”

Janssens verwijst naar het alom bekende vergrijzingsprobleem van Japan. “Als je bevolking veroudert en niet meer aangroeit, groeit ook je economie niet meer. Dat probleem is in Europa minder acuut.”

De conclusie is dus vooral dat de Duitse economie het minder slecht doet dan de Japanse. Het verhaal van de kreupele en de blinde, noemt de econoom het.

Vastgereden

Janssens schreef eerder al in een analyse op Trends.be dat Duitsland zich heeft vastgereden in bureaucratische regels. “Vergelijkbaar met Vlaanderen en zijn stikstofdebacle vandaag trouwens. Het apparaat is disfunctioneel geworden, klagen ook de Duitse bedrijfsleiders aan.”

“Besparen is één ding, maar je moet ook investeren en dat gebeurt te weinig. Kijk bijvoorbeeld naar de opening van de nieuwe luchthaven in Berlijn, die bijna tien jaar langer op zich heeft laten wachten. Vooral Oost-Duitsland is een probleem en groeit onvoldoende. Er zijn daar nog veel investeringen nodig in digitale en harde infrastructuur, maar dat gebeurt slechts mondjesmaat”.

“Kortom: het is niet omdat je groter bent, dat je ook goed bezig bent. Dit is een leuke statistiek, maar het brengt geen eten op tafel”, besluit Janssens. Voor volgend jaar verwachten economen wel opnieuw een Duitse groei.

Duitsland wil economie versterken

De Duitse minister van Economie Robert Habeck heeft intussen een strategie uitgewerkt om de grootste economie van Europa als sterk industrieland te bestendigen. Dat meldt persagentschap DPA dinsdag.

Vooraan in de strategie staat de opzet om de industrie in al zijn verscheidenheid te behouden, klinkt het in het document. Habeck bepleit daartoe – opnieuw – de uitbouw van hernieuwbare energie, goedkopere elektriciteit, minder bureaucratie en het aantrekken van buitenlands geschoold personeel. Hij schuift ook een belastingvermindering en extra financiering voor investeringen naar voor, net als het stimuleren van werknemers om langer aan de slag te blijven.

Lees ook de opinietekst 'De Duitse locomotief is stilgevallen' van Geert Janssens.