schreeuwende, boze man

“Angstcultuur wreekt zich op lange termijn”

“Bij een angstcultuur wint niemand. De werknemers niet, en op de lange termijn ook het bedrijf zelf niet”, aldus ETION-businessfilosoof Jochanan Eynikel in een artikel in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen van 20 februari naar aanleiding van de recente nieuwsberichten rond Plopsa.

Jochanan spreekt zich niet uit over dit specifieke dossier, maar “een goede leidinggevende is iemand die zijn mensen steunt, inspireert en motiveert. Jammer genoeg zijn er ook werkgevers die intimideren, kleineren, beledigen, in woede ontsteken.”

“Op de langere termijn werkt zo’n cultuur contraproductief en gaat zich dat wreken. Wetenschappelijk onderzoek toont zwart op wit aan dat bedrijven waar een toxische cultuur heerst, waar medewerkers ongemakkelijke waarheden niet durven te vertellen of, erger nog, fouten – die overal kunnen gebeuren– wegmoffelen uit angst voor represailles, op termijn verliezen. De creativiteit slinkt, de werksfeer lijdt eronder, het ziekteverzuim neem toe en het personeelsverloop is er veel groter dan gemiddeld.”

Lees het volledige artikel in Het Nieuwsblad / Gazet van Antwerpen van 20 februari 2023.