speelgoedsoldaatjes op een wereldkaart

Geopolitieke outlook

Experts Hans Diels en Steven Van Hecke fileren de geopolitieke actualiteit en schetsen de impact voor bedrijven.

Geopolitieke outlook

Info

De Amerikaanse democratie onder druk, covid en de supplychain-crisis, de economische fall-out van de Russische agressie…  Het waren woelige jaren voor de wereld! Komen we binnenkort weer in wat rustiger vaarwater terecht? Of gaat de storm voorlopig nog niet liggen?

China kijkt al lang met begerige ogen naar Taiwan, laat Xi zich inspireren door Poetin? Maakt Trump nog kans op een tweede ambtstermijn, na de tegenvallende resultaten in de midterms? Blijven de energiemarkten onder hoogspanning staan?

Eén ding is zeker: in een geglobaliseerde wereld hebben kleine oorzaken vaak grote gevolgen. Onze economie deint almaar meer mee op de golven van al die geopolitieke disruptie.

Tijdens deze après-midi kijkt Hans Diels (ETION) vooruit naar de geopolitieke agenda. We bespreken mogelijke scenario’s voor de relaties tussen de grootmachten. En gaan op zoek naar turning points, zoals verkiezingen in belangrijke landen, waardoor we meer of net minder disruptie mogen verwachten.

Politicoloog Steven Van Hecke is expert in de Europese politiek en schat de impact van wereldgebeurtenissen op Europa in. Zorgt de zware externe druk net voor meer eenheid? Of verkruimelt de unie onder zoveel spanning? Hoe evolueert de Duits-Franse as de komende jaren? En wat met het Verenigd Koninkrijk post-brexit?

Waar
Living Tomorrow, Vilvoorde

Indringingsweg 1
Vilvoorde

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 95 (excl. btw)
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact
Britt De Weirdt

Britt De Weirt

03 829 25 25
Partner(s)
Spreker(s)

Hans Diels

toekomstdenker - expert geopolitiek
ETION

Hans Diels (1980) studeerde Politieke wetenschappen en Internationale Betrekkingen in Leuven en Louvain-la-Neuve. In het verleden was hij actief als vertegenwoordiger in het Handelsbeleidscomité van de Europese Raad in Brussel, medewerker van de VS-ambassade in België en de EU, en als onderzoeker en lesgever aan het Departement Politieke wetenschappen van de UA.

Steven Van Hecke

politicoloog

Steven Van Hecke is politicoloog en hoofddocent Vergelijkende en Europese Politiek aan de KU Leuven. Sinds 1 juli 2022 is hij non-resident visiting fellow aan het European Parliament Research Service. Steven doet hoofdzakelijk onderzoek op het kruispunt van vergelijkende politiek, EU-studies en politieke geschiedenis.