ETION gaat in productie: Den Berk Délice

Den Berk Délice is ontstaan uit een hechte samenwerking en vriendschap tussen vier tomatentelers. Luc, Hans, Paul en Koen kenden elkaar sinds hun studietijd, maar gingen gaandeweg meer en meer samenwerken. Ze regelden samen hun inkoop, maakten studiereizen en deelden dezelfde passie en dezelfde visie om binnen de tomatensector te verbeteren en vernieuwen.

Deze unieke setting bracht hen in 2014 samen in de grootste snoep- en kerstomaatteler van ons land, Den Berk Délice. Het heeft hen ruimte gegeven om zowel op te schalen als te specialiseren.

Studienamiddag: samenwerking tussen solo-ondernemers

Als solo-ondernemer worstel je vaak met een dilemma. Je wil graag samenwerken met anderen, want alleen ondernemen is vaak eenzaam, tijdsintensief en heeft beperkingen op het vlak van groei en impact. Maar anderzijds wil je ook je zelfstandigheid behouden en dus geen dichtgespijkerde verbanden aangaan.

Solo-ondernemers die willen samenwerken, zitten met veel vragen:

ETION gaat in productie: reis langs Vlaamse maakindustrie

In de jaren 70 en 80 van vorige eeuw sloten fabrieken bij ons één na één de deuren: voorgoed, vreesden economen. In een globale economie leek het onmogelijk nog te kunnen concurreren tegen de 'lean & mean'-productiecapaciteit van lageloonlanden. Maar door ver doorgedreven R&D en innovatie zijn ze hier nog steeds!

ETION neemt je in z’n productietour mee langs vijf opmerkelijke bedrijven die tonen dat de maakindustrie hier bij ons springlevend is. Maar ze doen het wel anders!

Workshop: Coöperatieve ondernemingsmodellen

Als zelfstandige ondernemer of eigenaar van een kmo zie je vaak opportuniteiten die je niet alleen kunt benutten. Je doet er dan goed aan om partners te zoeken met wie je die kansen samen kunt grijpen. Het model van een ‘ondernemingencoöperatie’ is in dat geval misschien iets voor jou.

Die samenwerking mondt uit in een gedeelde onderneming die een verlengstuk is van je eigen bedrijf, waarvan je de eigenaar blijft. Binnen het samenwerkingsverband ga je bruggen bouwen om samen opportuniteiten en uitdagingen aan te pakken.

De samenwerkende vennootschap

Wanneer medewerkers binnen een organisatie het stuur in handen nemen en architect worden van hun eigen job dan, worden ze een stukje ondernemer. Niet enkel intrapreneurship leeft, we zien ook steeds vaker medewerkers die de sprong wagen naar het zelfstandig ondernemerschap.

ETION-boek: Iedereen Eigenaar

Coöperatief ondernemerschap: meer dan ooit springlevend

De coöperatieve: geen gemakkelijke maar fantastische vorm van samenwerken

Cultuur van coöperatieve vennootschap als basis voor succes

Roadmap naar 'participatief ondernemen'