Inspiratienota over leiden in turbulente tijden

In deze inspiratienota bespreekt Jochanan Eynikel het belang van enabling leadership voor het navigeren in complexe omgevingen. Wat zijn de kenmerken hiervan? Wat is er nodig om dit te versterken in organisaties?

Inspiratienota over vooruitzichten wereldeconomie

In zijn nieuwste inspiratienota analyseert Geert Janssens de vooruitzichten voor de wereldeconomie. De naweeën van de coronapandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne maken het voor beleidsmakers extra moeilijk om hun schip te navigeren naar een veilige haven. Hoe woelig het water wordt na de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten moeten we nog afwachten, maar op economisch vlak lijken we ons alvast te mogen opmaken voor een nieuw hoofdstuk.

Het trilemma van de centrale banken

Opinie van Geert Janssens
Alsof het allemaal nog niet uitdagend genoeg was, kregen centrale banken er de voorbije maanden nog een extra uitdaging bij. De stabiliteit van het bankwezen als extra parameter beperkt de manoeuvreerruimte nog meer.

Moreel verval komt voor de val

Opinie van Geert Janssens
De banksector staat opnieuw in het middelpunt van de belangstelling en net zoals in 2008 om de verkeerde redenen. En ook al is de sector vandaag veel beter gekapitaliseerd, tegen een vertrouwenscrisis valt weinig te beginnen. Enkele harde lessen blijven daarom van kracht.

Veel tijd voor triage

MMT legt fundamentele vraagstukken bloot

Nu moet de overheid investeren

Facebook en de gevaren van ‘bigfin’

Was ik een bank, ik maakte me zorgen over Google

10 jaar na Lehman Brothers: veel van hetzelfde