Wietse Van Ransbeeck en Aline Muylaert met ETION Leadership Award

Aline Muylaert & Wietse Van Rans­beeck winnen ETION Leadership Award

Op 2 februari 2023 reikte ETION de jaarlijkse Leadership Award uit. Voor het eerst gaat de award naar een duo: het jonge ondernemerskoppel Aline Muylaert en Wietse Van Ransbeeck.

Samen richtten zij in 2015 CitizenLab op. Een tech-bedrijf dat overheden ondersteunt in burgerparticipatie. Vandaag zijn ze actief in 18 landen. Al meer dan 400 overheden betrokken ruim 750.000 burgers in hun lokale beleid op CitizenLab-platforms.

De winnaars

Wietse Van Ransbeeck (°1993) en Aline Muylaert (°1993), beiden afgestudeerd als handelsingenieur aan onder meer de VUB, zijn de oprichters en respectievelijk CEO en COO van CitizenLab. In 2015 richtten ze CitizenLab op. CitizenLab is een digitaal platform voor burgerparticipatie. Het platform stelt lokale overheden en organisaties in staat om hun community’s te raadplegen met één centrale tool voor enquêtes, ideeverzameling, burgerbegrotingen, overleg en het uitwisselen van informatie. Vandaag gebruiken wereldwijd meer dan 400 nationale en lokale overheden hun platform, o.a. in steden als Seattle, Londen en Wenen.

In 2018 werden Wietse en Aline beiden opgenomen in de 'Forbes 30 Under 30'-lijst van inspirerende Europese leiders. Dit voor de wijze waarop ze met hun onderneming de lokale democratie in het digitale tijdperk helpen loodsen. In 2022 prijkte Wietse in de EY-lijst van 100 ‘Meaningful Business Leaders’ wereldwijd. Aline heeft als impactgedreven ondernemer een passie voor stadsplanning en projecten met een directe, positieve maatschappelijke impact. Daarnaast is ze onder meer fellow aan de Vrije Universiteit Brussel.

Over de ETION Leadership Award

De ETION Leadership Award bekroont een leider die mensen in beweging zet vanuit visie, waardengedrevenheid en engagement.

Dit jaar staat de ETION Leadership Award in het teken van ‘Bruggenbouwers’. In tijden van polarisering, oorlog en toenemend extremisme, is het kunnen verbinden van mensen en groepen een prioritaire leiderschapskwaliteit. Het durven reiken naar anderen en kunnen overstijgen van verschillen. Maar ook het kunnen verbeelden van nieuwe manieren van samenleven en -werken voorbij bestaande, soms vastgeroeste systemen.

In de motivatie om de Leadership Award aan Aline en Wietse toe te kennen, looft de jury:

  1. Het maatschappelijke gedreven ondernemerschap waarmee ze bijdragen aan een meer inclusieve en participatieve democratie in tijden waarin polarisatie groeit en democratische waarden onder druk staan.

  2. De broodnodige ‘tussenruimte’ die ze met CitizenLab creëren, waar burgers vanuit diverse achtergronden participeren aan gedeelde uitdagingen, wat polarisatie helpt overstijgen.

  3. Hun focus op langetermijn-impact en systemische verandering.

  4. De manier waarop ze hun missie ook intern toepassen in een participatieve leiderschapsstijl en een inclusieve werkplek, waar ruimte is voor diversiteit, kwetsbaarheid en dialoog.

  5. De internationale schaal waarop ze opereren en erkenning krijgen.

Dit jaar zetelden in de jury: Bart De Smet (voorzitter RvB Ageas, uittredend juryvoorzitter), Toon Bossuyt (CEO Boss Paints), Hans De Cuyper (CEO Ageas, aantredend juryvoorzitter), Sven Mastbooms (toekomstdenker en zaakvoerder Kindred Spirits), Kurt Peys (algemeen directeur Vlaio), Arnoud Raskin (oprichter Mobile Schools / Streetwize), Sarah Steenhaut (Founding Partner Callebaut Collective, prof. Digitale Marketing UGent), Johnny Smets (CEO Intenum-Real Dolmen), Bert Smits (zaakvoerder Tweeperenboom), Inge Vervotte (voorzitter Emmäus Groep), Karen Wouters (prof. leiderschap AMS) en Chris Wuytens (managing director Acerta Consult).