Voormalig voorzitter Ward Thielemans overleden

Auteur: 
Serge Huyghe

Ward Thielemans (links op de foto), nationaal voorzitter van 1988 tot 1994, overleed vorige week donderdag thuis in Eizeringen. ETION betuigt zijn oprecht medeleven aan de familie. De uitvaartliturgie vindt op 3 augustus om 11.30 uur plaats in de Sint-Quintinuskerk in Sint-Kwintens-Lennik.

Ward Thielemans, geboren in Melsbroek op 17 februari 1928, werd in 1988 nationaal voorzitter van VKW. Hij volgde Antoine baron Bekaert (rechts op de foto) op. Tot op dat ogenblik was hij voorzitter van de regio Antwerpen-Brabant. In 1994 werd hij zelf opgevolgd door textielbaas Luc Santens.

Professioneel gestart als adjunct-adviseur bij de Nationale Bank, gaat hij in 1963 naar de Kredietbank waar hij diverse functies opneemt. In 1982 wordt hij gedelegeerd bestuurder van de nv Almanij, de toenmalige holding van de Almanij-Kredietbank-groep.

De Vlaams-Brabander toonde een groot engagement voor VKW (ETION vanaf 2015), etaleerde de nodige diepgang en had een sterke economische kennis.

Verzoener

Binnen de organisatie fungeerde voorzitter Thielemans als diplomaat en verzoener die de duidelijke noodzaak tot grotere cohesie inzag.

Voor hem bleef de grondinspiratie nog altijd dezelfde als in de beginjaren van de beweging. Hij wilde de leden helpen hun verantwoordelijkheid als christelijke ondernemer te situeren en te dragen. En hen de mogelijkheid bieden om mensen met dezelfde bekommernis, bevindingen en inzichten samen te brengen. Onderlinge ervaringsuitwisseling tussen de leden zal de daaropvolgende jaren alleen maar in belang toenemen en is op dit ogenblik bij ETION de kernactiviteit.

Binnen de werking zag hij prioriteiten weggelegd voor het aanscherpen van het verantwoordelijkheidsbesef van ondernemers, het belang van de waardenbeleving, de versterking van de rol van het onderwijs…

Ideeënbeweging

Voor hem was de organisatie een ideeënbeweging. De beweging was geen machtsformatie die de eigen belangen met kracht wilde doorzetten, maar wel invloed kon uitoefenen via de intrinsieke waarden van de ideeën waarvoor het opkwam. Thielemans was ook niet blind voor de dualiteit die hieromtrent in de organisatie leefde. Hij besefte dat een deel van de leden betreurde dat de organisatie geen socio-economische partner was.

Onder Ward Thielemans kwam er uiteindelijk ook een gemeenschappelijke missietekst: “VKW wil, als autonome beweging van ondernemingsverantwoordelijken vanuit een christelijke visie op mens & maatschappij, ideeën en instrumenten aanbrengen voor bewust mensgericht ondernemen en voor een rechtvaardige en harmonische wereld en wil hierin toonaangevend zijn.”

Tags: