Kennisbank

Datum: 23 september 2021
Auteur: Geert Janssens

Een beperkt aantal grote bedrijven verwerft steeds meer marktmacht. In ‘The Profit Paradox’ betoogt Jan Eeckhout waarom iedereen daar moet van wakker liggen. Vooral de macht van platformbedrijven creëert een ‘winner takes all’-situatie die nefast is voor een goede marktwerking. Dat kost ook groei en duwt het loonaandeel onhoudbaar laag.

Datum: 22 september 2021
Auteur: ETION redactie

De pauzeknop is lang genoeg ingedrukt geweest. 2022 wordt anders. Waar liggen de kansen en opportuniteiten om het na de crisis helemaal over een andere boeg te gooien? Ontdek het tijdens onze jaarlijkse ETION Outlook, die compleet in een nieuw kleedje steekt!

Datum: 21 september 2021
Auteur: Jo Cobbaut

In de bouwsector zijn onder meer innovatie en digitalisering belangrijke thema’s. Het houdt ook Estel Meyhui, die vorig jaar CEO werd van Artes Group, bezig. “Digitale innovatie moet verder gaan dan apps en software ontwikkelen die de administratie verlichten. We moeten ook het productieproces, dat al honderd jaar hetzelfde is, opnieuw bekijken.”

Datum: 16 september 2021
Auteur: Geert Janssens

Medewerkers die het stuur in handen nemen en architect worden van hun eigen job, worden een stukje ondernemer. Maar steeds vaker wagen medewerkers ook de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap. Welke samenwerkingsverbanden zijn geschikt voor welk soort situaties?

Datum: 15 september 2021
Auteur: Acerta

Wat verstaan werkgevers onder hybride werken en hoever staan ze daarin? Prof. Dr. Marijke Verbruggen (KU Leuven), Lesley Arens (#ZigZagHR), Dr. Chris Wuytens (Acerta) en Miet Vanhegen (Acerta) bogen zich over de resultaten van een panelbevraging en voegden enkele interessante inzichten toe.

Datum: 14 september 2021
Auteur: ETION redactie

In de rubriek ETION’s Finest zetten we een keer per maand een ETION-lid in de kijker. Deze maand is het de beurt aan Tom Lefere, oprichter van mact en lid in West-Vlaanderen.

Datum: 10 september 2021
Auteur: Geert Janssens

Opiniebijdrage van Hilde Laga en Geert Janssens (De Tijd, 9 september 2021)
Duurzaamheid zit bij ondernemingen nog te vaak in een apart hokje of een aparte afdeling. Duurzaamheid hoort in elke bestuurskamer een prioritair aandachtspunt te zijn. Zeven argumenten voor wie daaraan mocht twijfelen.

Datum: 9 september 2021
Auteur: Jo Cobbaut

Via de regio-werking kan ETION rekenen op een goed verankerd lokaal aanbod. Inspirerend, fris én dicht bij huis. Samen met het ETION-team en een aantal collega-ondernemers uit de buurt, zijn het de regio-voorzitters die instaan voor die dynamische werking. Joke Vandepitte, Mieke Van Oost en Jan Robrechts nemen sinds september die rol op in de respectievelijke regio’s West-Vlaanderen, Brabant-Brussel en Kempen.

Datum: 7 september 2021

De afgelopen tien jaar scoort artificiële intelligentie (AI) steevast hoog in de trendrapporten over baanbrekende technologieën. De focus kwam daarbij steeds meer te liggen op de ethiek van AI. Hoe houden we de evolutie naar autonome en intelligente technologie menselijk? Diverse ethische kaders en richtlijnen volgden. Volstaan die?

Datum: 3 september 2021
Auteur: Acerta

Sinds 1 september is telewerk niet langer aanbevolen in Vlaanderen en Wallonië, maar wel nog in Brussel. Hoewel het wetgevend kader en eventuele protocollen nog officieel gepubliceerd moeten worden, geeft Acerta al een overzicht van de gevolgen voor werkgevers en werknemers.