Kennisbank

Datum: 14 april 2021
Auteur: Jo Cobbaut

De vrije markt botst telkens weer op zijn limieten. De vrije markt heeft nu eenmaal géén zelfregulerend mechanisme. Er zal dus altijd een overheid nodig zijn om te reguleren of in te grijpen, zo concludeert Paul De Grauwe. Dat geldt ook voor de huidige gezondheidscrisis, zo stelt hij samen met Geert Janssens vast.

Datum: 13 april 2021

Toonaangevende ondernemers en academici laten verstaan dat er wat schort aan het bestuurlijk systeem van ondernemingen en organisaties. Ze vinden de huidige manier van werken onvoldoende duurzaam en de omschakeling te traag. Kan het huidige governance-systeem zichzelf van binnenuit hervormen? Welke concrete aanzetten zijn nodig?

Datum: 12 april 2021
Auteur: Geert Janssens

Uit een enquête van ETION en Crion blijkt dat bedrijven zich zorgen maken over de kredietwaardigheid van collega-ondernemingen in hun omgeving. Wanneer morgen overheidssteun of schuldmoratoria zouden wegvallen, dan groeit de vrees voor mogelijke faillissementen.

Datum: 7 april 2021
Auteur: Jo Cobbaut

In een druk bijgewoond webinar van ETION begeesterde Rudi Peeters het publiek met een introductie op blockchain. Sprekend was de lange lijst van concrete toepassingen van deze nieuwe technologie die nu al gebruikt worden. Sommige zijn nog embryonaal, maar een aantal bieden vandaag al concrete voordelen voor de gebruikers.

Datum: 1 april 2021
Auteur: Acerta

Door het vele thuiswerken en gebrek aan toekomstperspectief zijn we in een sleur beland, en dat maakt ons moe. Tegelijkertijd zien we dat aandacht voor welzijn op het werk verdubbeld is. Organisaties beschouwen ‘welzijn’ niet langer als een verplicht nummertje, maar als een belangrijke voorwaarde om hun medewerkers lang en gelukkig aan het werk te houden.

Datum: 30 maart 2021
Auteur: Jo Cobbaut

De wereld wordt steeds complexer door de digitalisering. Het oplossen van complexe problemen lukt niet meer vanuit het vroegere oorzaak-gevolgdenken. “Door onzekerheid te omarmen, slagen succesvolle ondernemers erin om de complexiteit in hun voordeel te gebruiken”, zegt economiefilosoof Rogier De Langhe.

Datum: 29 maart 2021
Auteur: Partner

De arbeidsmarkt is nog steeds getroffen door de coronacrisis. Heel wat bedrijven zijn nog steeds gesloten en een aantal werknemers blijven ook vandaag tijdelijk werkloos thuis. Anderzijds hebben verschillende bedrijven net nu nood aan extra helpende handen. VDAB helpt werkgevers en hun personeel graag verder.

Datum: 25 maart 2021
Auteur: Hans Diels

Doordenker van Hans Diels (Ondernemen, maart 2021)
In een complexe wereld waar we geconfronteerd worden met interdependentie tussen landen, complexe interacties tussen een resem actoren en convergerende technologische vooruitgang is het voorspellen van de toekomst alleen maar moeilijker geworden. Desondanks blijven we dit proberen.

Datum: 24 maart 2021
Auteur: Jo Cobbaut

Medewerkers die met volle overgave de zogenaamde extra mijl willen gaan, alsof ze zelf eigenaar zijn van de zaak? Maar, wat bepaalt of iemand daadwerkelijk dat gevoel van eigenaarschap ontwikkelt en beleeft? Het nieuwe boek van Geert Janssens brengt participatief ondernemen terug tot zijn essentie: een cultuur van samenwerking, organisatorische efficiëntie én resultaatsdeling onder eigenaars.

Datum: 18 maart 2021
Auteur: ETION redactie

In de rubriek ETION’s Finest zetten we een keer per maand een ETION-lid in de kijker. Deze maand is het de beurt aan Leander De Cauter, co-zaakvoerder van Magelaan en lid in Oost-Vlaanderen.