Vergeet het belang van de werksfeer niet

Auteur: 
Jo Cobbaut

Voor kmo-bedrijfsleiders is het misschien minder evident om complexe cafetariaplannen op te zetten. Maar aanbieders zoals verzekeraars passen zich toch aan. Bovendien hebben kmo’s ook de troef van de nabijheid tussen management en medewerkers.

Dat is alvast de insteek van Inge Peeters, die bedrijven begeleidt op het vlak van accountancy en fiscaliteit. Geregeld wordt haar advies gevraagd bij de implementatie van variabele verloningssystemen.

“Als iedereen heeft bijgedragen tot de winst van een onderneming, kan je dat collectief gevoel onderstrepen door de winst met elkaar te delen.”

Inge Peeters, bestuurder en aandeelhouder van Accountantbureel Manacc, merkt ook dat kmo’s moeilijker tot bijvoorbeeld cafetariaplannen komen, maar ze ziet ondertussen toch dat verzekeringsmakelaars stilaan oplossingen aanbrengen voor deze markt die ze nog aan het ontdekken zijn.

“Bovendien hebben kmo’s ook voordelen bij het bepalen van loonvoorwaarden. In dergelijke organisaties is de band tussen aandeelhouder en werknemer nauwer. Ze kennen elkaar beter. Ik merk ook dat op een krappe arbeidsmarkt een aangename werksfeer steeds belangrijker wordt. Het gevoel van samen aan de kar te trekken is van groot belang en dat gevoel kan gemakkelijker geïnstalleerd worden in een kmo.” Wat uiteraard niet wegneemt dat het loon correct moet zijn. “Dat is de basis, die moet er zijn alvorens de rest aan bod komt.”

Mensen betrekken

Wie beslist een variabel loon te betalen, moet zijn medewerkers daarbij betrekken. Je kan niet zomaar doelstellingen bepalen over het hoofd van je werknemer heen. Inge Peeters: “Ik kan als aandeelhouder beslissen wat ik belangrijk vind en dat proberen erdoor te duwen. Maar wie het moet uitvoeren, dient het ook als belangrijk te beschouwen. Mijn opzet zal anders niet slagen.”

Het is van belang te checken wat de medewerkers in je organisatie belangrijk vinden. “Nadien moet je dat gegeven behapbaar en becijferbaar maken en het in doelstellingen gieten waar je samen voor gaat. Anders krijg je dode letter. “Je moet je bovendien afvragen of je een variabel loon wel op elke werknemer moet loslaten.”