Veerkracht bij ondernemers

Auteur: 
Serge Huyghe

Ondernemers zijn niet geneigd om veel te klagen over hun tegenslagen of miserie. Iedereen hoort liever de succesverhalen waarmee we ons graag identificeren. Toch kennen we maar bitter weinig ondernemers die er nooit aan gedacht hebben om de handdoek in de ring te gooien. Ze doen het meestal niet en blijven doorgaan dankzij de veerkracht die eigen is aan iedere topondernemer.

In de inspiratiepocket (in bijlage bij het meinummer van Ondernemen) krijgen 10 ondernemers die de moed hebben om te getuigen over moeilijke momenten in hun loopbaan, het woord. Hun verhalen zullen voor velen ongetwijfeld een hart onder de riem zijn.

"We breken een lans voor meer openheid. Meer échtheid."

Initiatief

De pocket is een initiatief van Edwig Tanghe, Frank Verzele en Sonia Vermeire. “Ieder van ons heeft periodes gekend die inktzwart zijn”, vertellen ze over het waarom van hun initiatief. “Periodes waaraan we liever niet terugdenken. Daardoor worden ze al te vaak doodgezwegen. Toch horen ze bij ons, net zozeer als de succesmomenten.”

“We hopen, net door de keerzijde van de medaille een gezicht te geven, voor de nodige inspiratie te zorgen”, gaan ze verder. “Eén van de meest voorkomende lessen uit die getuigenissen: omring je met vertrouwelingen bij wie je open en eerlijk kunt zijn. We breken dus een lans voor meer openheid. Meer échtheid.”

Pakkende getuigenissen

Deze inspiratiepocket verzamelt 10 verhalen van ondernemers die zeer donkere tijden meemaakten en toch de kracht vonden om eruit te geraken. De getuigenissen zijn treffend. Zo is er het verhaal van Klingele Chocolade dat exponentieel groeide, de Leeuw van de Export won, kort daarna haar markt zag instorten, maar herrees als een feniks.

De interviews zijn open en grijpen je soms bij de keel. De ondernemers houden niks achter. Zo getuigt Chris De Wolf heel open over hoe hij de dood in de ogen keek en een bewuster mens werd. Ook bekende namen, zoals Jo Caudron, passeren de revue en ook initiatiefnemer Edwig Tanghe komt aan het woord.