Industrie verdwijnt in recordtempo

De industrie in Vlaanderen verdwijnt in een recordtempo. Met die boodschap opende econoom Geert Noels gisteren het debat over de industriële toekomst van Vlaanderen.

Volgens een studie van Noels daalde de industriële activiteit in ons land de voorbije 40 jaar met 17 procent-punt, enkel het VK scoort nog slechter. Dat dreigt de rest van de economie te ondermijnen. Noels wijst erop dat Duitsland en Zwitserland er wel in slagen hun industriële basis te behouden. Maar door de hoge loonkosten, een te stroeve arbeidsmarkt en complexe regels doet België het minder goed.

In de voormalige fabriekshallen van Renault Vilvoorde stelde Noels samen met Johan Van Overtveldt (VKW) en Karel Van Eetvelt (Unizo) een studie voor waarin hij het belang van de industrie benadrukte en ook enkele misverstanden uit de wereld wilde helpen. Zo is er volgens Noels te veel aandacht voor 'hightech' en te weinig voor 'lowtech'. Ook vroeg hij de overheid lokale bedrijven meer troeven te geven.

Ambassadeurs

Van Eetvelt greep de studie aan om erop te wijzen dat industriële bedrijven heel vaak kmo's zijn. Om aan te tonen dat het niet allemaal kommer en kwel is, lanceerde hij 25 ambassadeurs voor de Vlaamse industrie. Dat zijn bedrijven die op succesvolle wijze iets tastbaars 'maken', zoals de speelkaartenproducent Cartamundi.

De komende weken worden nog bijdragen tot het debat verwacht van de Vlaamse sociale partners, sectororganisaties als Agoria en de Vlaamse regering zelf. Dat moet uiteindelijk resulteren in een nieuwe richting voor het Vlaamse industrieel beleid.

 

 © Mediafin