ETION ondersteunt...


ETION ondersteunt… mensen en organisaties die in deze coronatijden met een groot hart iets ondernemen om zorg te dragen voor de medemens. Hier brengen we waardevolle initiatieven onder de aandacht.

We doen een warme oproep om deze acties te delen, te ondersteunen of te helpen, mocht dat voor jou of jouw organisatie kunnen. Daarom zijn we het forum voor geëngageerd ondernemen. En engagement voor mensen is het allerbelangrijkste nu…

... de soepbedeling van T’ANtWOORD en buurtrestaurant ‘tHERT

Door de coronacrisis komen mensen in armoede in een nog groter isolement terecht. T’ANtWOORD en buurtrestaurant ‘tHERT springen in de bres voor kwetsbare mensen in Turnhout. Tweemaal per week bezorgen vrijwilligers hen soep, brood en beleg aan huis. Soep geeft letterlijk wat warmte, maar veel belangrijker is dat dit initiatief aandacht geeft aan deze mensen en zo andere noden in kaart brengt. En ook na deze coronatijden wil men verder aan de slag met dit initiatief. Wil jij hen financieel of logistiek ondersteunen?

... Coaching for Heroes

Zorgorganisaties en hun medewerkers staan momenteel onder hoge druk. Coaching for Heroes, een netwerk van ervaren coaches en bijhorend platform, biedt hen tijdens deze coronacrisis mentale ondersteuning onder de vorm van coaching waar nodig. Ben je een zorginstelling, registreer je hier en communiceer deze mogelijkheid tot extra ondersteuning aan je medewerkers. Wil je dit initiatief financieel steunen, dat kan via https://cheerforchampions.be.

… VirtualHugs (smartphones en tablets voor woonzorgcentra)

Vereenzaming dreigt een groot probleem te worden voor ouderen in isolatie in de woonzorgcentra. Veel van hen hebben geen toegang tot mobiele technologie waardoor zij niet in contact kunnen blijven met hun familie en vrienden. Deloitte, Close The Gap en VUB lanceerden daarom het platform VirtualHugs, waarbij tablets en smartphones verzameld, gerecycleerd en herverdeeld worden. Kan jij hen aan toestellen helpen? Ook cash donaties om tablets en smartphones te kunnen aankopen voor deze doelgroep, zijn meer dan welkom.

… de inzamelactie (laptops en computers) van Circular.brussels

Circular.brussels wil studenten en gezinnen met een laag inkomen helpen door hen toegang te geven tot laptops/computers zodat ook zij kunnen thuiswerken of hun opleiding verderzetten. Hun doel is om minstens 500 niet-zo-oude laptops/computers op te halen bij bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ze klaar te maken (d.w.z. wissen van gegevens, functionaliteitscontrole, reiniging...) om te kunnen uitdelen aan scholen en filantropische vzw's. Bedrijven die dit initiatief willen steunen, kunnen hier een gratis inzameling van hun materiaal aanvragen.

... HEROmeals

Vele horeca-ondernemers blijven niet bij de pakken zitten en starten allerhande initiatieven om de helden van de zorg te steunen. Die initiatieven worden nu gestroomlijnd door Heromeals.eu, een nationaal forum dat een brug slaat tussen de horeca en de zorgsector. Op 23 maart werden de eerste heromeals voor zorgverleners actief in de covid-afdelingen bereid, en sindsdien blijft het project gestaagd groeien. Restaurants, transporteurs en leveranciers die mee aan de kar willen trekken kunnen terecht op heromeals.eu. Maar je kan ook als organisatie of individu een maaltijd doneren!

... Actie 2020

Actie 2020 is een platform waarop bedrijven en goede doelen in de coronacrisis elkaar kunnen vinden. Je vindt er niet alleen goede doelen die extra hulp kunnen gebruiken, maar ook bedrijven die willen helpen. Elk bedrijf dat wil, kan meedoen. Ben je als bedrijf niet rechtstreeks getroffen door de coronamaatregelen en/of wil je je solidariteit tonen? Financiële steun is uiteraard welkom, maar zeker ook dienstverlening of (creatieve) oplossingen, bijvoorbeeld hulp bij het opzetten van een webshop, online communicatie of marketing…. Meer informatie kan je vinden via www.actie2020.be.

…de oproep van CT Paramedics voor beschermingsmateriaal voor thuisverpleegkundigen

CT Paramedics, een zorgnetwerk en community voor thuisverpleegkundigen, heeft dringend nood aan medisch beschermmateriaal dat zij onder hun thuisverpleegkundigen kunnen verdelen: alcoholische handgels, wegwerphandschoenen, mondmaskers en wegwerpschorten. Kan jij hen hiermee helpen? Neem dan zeker contact op met hun team. Wil je zelf mondmaskers naaien?

… Boostbox voor zorgverleners

De Gentse start-up Kadonation is deze week met een nationaal groepscadeau gestart om onze zorgverleners te steunen en te danken. Per schijf van 15 euro geeft Kadonation een gezinsbox met fruit en groenten (Boostbox) cadeau aan een zorgverlener, die de box mee naar huis kan nemen. Meer informatie en doneren kan via Kadonation.com/boostbox. Doe mee en schenk hulpverleners een gezonde box boordevol vitamines.

... de inzamelactie (laptops) van DigitalforYouth

Heel wat leerlingen krijgen nu digitale huiswerkopdrachten via platformen als Smartschool. Maar lang niet alle kinderen hebben thuis een (eigen) computer om deze opdrachten te maken. DigitalforYouth, een samenwerking tussen DNS Belgium en Close the Gap, is daarom een actie gestart om bij bedrijven gebruikte maar nog geschikte laptops in te zamelen. Heb je nog werkende en relatief recente laptops in je bedrijf die je wil doneren? Of wil je hen financieel een steuntje in de rug geven? Alle info vind je op www.digitalforyouth.be. ETION schenkt alvast een tiental toestellen.

… hulp voor helden

In de strijd tegen de corona-epidemie staan elke dag tienduizenden zorgverleners paraat. Je kan hen en hun families bijstaan. Help een zorgverlener in je buurt, door boodschappen te doen, op zijn/haar kinderen te letten of een andere dienst te verlenen. Registreer je op hulpvoorhelden.be. De aangesloten zorginstellingen contacteren je dan rechtstreeks om concrete afspraken te maken.

… het initiatief van Isoltechnics om mondmaskers te maken

Arbeiders bij Isoltechnics helpen gratis stoffen mondmaskers maken. Ze hebben er intussen al een 500-tal gefabriceerd voor thuisverzorgers, ziekenhuizen, politie, WZCs... Hiervoor zijn ze constant op zoek naar stof en elastieken. Kan jij hen hierbij helpen, stuur dan een e-mail naar Yves Desmet.

... de oproep van UCSIA voor vrijwilligers voedselbanken

Het coronavirus brengt de werking en bevoorrading van de voedselbanken ernstig in het gedrang. Vrijwilligers die tot een risicogroep behoren, moeten noodgedwongen het werk neerleggen. Om te blijven voorzien in de basisbehoeften van mensen in armoede, zoekt men extra hulp. Ben jij gezond en veerkrachtig genoeg om je handen (conform alle voorzorgsmaatregelen) uit de mouwen te steken? Er zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig, dus meld je aan!

… de oproep van EMMAUS voor beschermingsmateriaal

Recente berichten in de pers hebben geleid tot een golf aan solidariteitsacties van mensen die mondmaskers willen maken. Dit wordt echt gewaardeerd, maar omwille van hygiëne en veiligheid kunnen ziekenhuizen niet zomaar mondmaskers gebruiken die niet in een gecontroleerde omgeving zijn gemaakt. Bovendien worden ook andere beschermingsmaterialen zoals alcogels en beschermkledij, kritiek. Misschien kan jij helpen?

... wijkomenterug.be

Corona is een streep door de rekening van vele kleine zelfstandigen. Om hun solidariteit te tonen en de verspreiding van het virus tegen te gaan sluiten zij de deuren, maar dit gaat gepaard met grote financiële gevolgen. wijkomenterug.be wil hen een steuntje in de rug bieden. Koop een cadeaubon bij je favoriete handelaar, restaurant, sauna,... en help hen op deze manier de komende weken te overbruggen. Nadien kan je de bon inwisselen en zelf genieten van een leuke shopbeurt, een deugddoend saunabezoek of een lekkere maaltijd.