ETION-lid in de kijker: Patrick O

In de rubriek ETION’s Finest zetten we een keer per maand een ETION-lid in de kijker. Deze maand is het de beurt aan Patrick O, algemeen directeur Viessmann Belgium en lid van ETION Brabant-Brussel.

Personalia:
Naam: Patrick O
Leeftijd: 59 jaar
Bedrijf: Viessmann Belgium bvba
Functie: algemeen directeur
Activiteit bedrijf: actief in centrale verwarming (ketels en warmwaterboilers) en stroomopwekking (wkk, pv-panelen en brandstofcellen) van de kleinste installatie tot grote vermogens. Zowel in gas en olie als in regeneratieve technologie.
Hobby’s: golf, zeilen en Lions

Wie of wat heeft je het voorbije jaar geïnspireerd?

"Buiten mijn staf en mijn medewerkers, die altijd het beste van zichzelf geven, ga ik door het vuur voor onze klanten. Zij zorgen ervoor dat we er 's morgens met volle goesting aan beginnen. Als ik twee personen die mij inspiratie geven mag aanduiden, duid ik Elon Musk aan en Bob Geldhof. De eerste omdat hij een ondernemer pur sang is en hindernissen schijnen hem niet te remmen in een nieuwe, uitdagende economie. Hij is een milestone rond nieuwe mobiliteit. De tweede omdat ik hem laatst live de politieke wereld een geweten zag schoppen, zodanig dat ik niet graag een politieker in de zaal was geweest. Dit was een wake-upcall om u tegen te zeggen."

Van welke recente gebeurtenis, evolutie of trend lig je wakker?

"De twee trends die mijn aandacht vragen is de problematiek van CO2 en een economisch model waar wij in een platvormeconomie (in ons vakgebied) winst mee kunnen maken. CO2: onze fossiele brandstoffen zijn zo goedkoop dat we ermee smossen en dan is de luchtvervuiling een drama. Een oliespoor achter een tanker of een vuile matras langs de kant van de weg wekt ongenoegen. Dat wij elk, zorgeloos 7 à 8 ton CO2 per jaar in de lucht blazen, schijnt niemand te deren. Wat we niet zien bestaat niet, maar het milieu is op de limiet van zijn pijngrens. Ik zou pleiten voor een CO2-taks die de duurzame energieopwekking meefinanciert. Enkel de stroomprijs taxeren is niet duurzaam."

Wat spreekt je aan in ETION?

"Het is denktank zonder de wil om een drukkingsgroep te zijn. Ik ontmoet er leuke mensen en de organisatie heeft een gezonde debatcultuur."