De Passies van Michel Pradolini: er zit nog goud in ‘de Blokken’

Auteur: 
Jo Cobbaut

Wie het met Michel Pradolini over diens passies wil hebben, wordt heen en weer geslingerd tussen zijn privé- en zijn beroepsleven. In beide compartimenten is hij de drijvende kracht achter wondermooie projecten.

Michel Pradolini is CEO van International Food Services, een all-in maritiem horecabedrijf dat vandaag zo’n 800 projecten lopen heeft in gans de wereld. Pradolini verzorgt de catering aan boord van schepen. En daar begint zijn eerste passie. “Wij kunnen voeding verkopen aan schepen zoveel we willen. Maar als de kok niet goed opgeleid is, kom je er niet als klant. Daarom heb ik een koksschool opgericht. Ik leid er koks op en begeleid hen bij het koken en het budgetteren ervan. De school bevindt zich op 300 kilometer van Manilla en is een groot succes. Amerikanen, Engelsen, Duitsers en Canadezen komen er om door mijn mensen te worden opgeleid. We hebben er twee cursussen: een tiendaagse en een harde, drie maanden durende opleiding. Die worden gratis aangeboden.”

Michel Pradolini startte alles zelf op. Hij was zelf 18 jaar actief als scheepskok. Vandaag vaart hij af en toe mee om bij te blijven. Maar zijn toegevoegde waarde ligt in het operationele. De onderneming die de ex-chef-kok van de Fabiola oprichtte in 2000, realiseert vandaag een omzet van 30 miljoen euro met 47 werknemers in België, Singapore en op de Filippijnen. Zijn koksschool, zijn professionele passie, wordt geleid door een tiental lokale mensen.

Voetbal als motor

Maar Pradolini is ook een vader, die in zijn thuishaven Antwerpen de jeugdvoetbalploeg van zijn eigen zoontje trainde. Hij zag een enorme diversiteit. Zijn twaalf spelers hadden tien nationaliteiten. “Ik hield aan dat trainerschap vriendschap, resultaat én levenslessen over. Het hielp me in het leven om te gaan met diversiteit en verschillende culturen. Dat levert veel kansen op. Ik besloot toen om de club (Olse Merksem) te ondersteunen. Die had het moeilijk door de groeiende diversiteit en verarming. Dat groeide uit tot een voetbalploeg met meer dan 1.000 spelers. Nu speelt ze onder de naam van City Pirates Antwerpen.”

“Voetbal is de motor, sociaal engagement de brandstof, diversiteit de kracht.”

Pradolini en zijn team zette initiatieven op in Luchtbal, Linkeroever, Merksem en Deurne Noord. ‘Voetbal is de motor, sociaal engagement de brandstof, diversiteit de kracht.’ Onder deze leuze werkte Pradolini zijn passie verder uit. “Het is mijn middel om iets te doen tegen verbittering, verzuring en vereenzaming van mensen die het vaak niet onder de markt hebben. We proberen de moeilijkst bereikbare mensen via het voetbal op alle andere domeinen waarden en levenswijsheid bij te brengen. Dat gebeurt onder andere door studiebegeleiding voor de jongeren. Met vier sociale werkers in dienst en 250 huisbezoeken per jaar is dat ondertussen een enorm sociaal programma geworden. We doen aan schuldbemiddeling en zoeken mee naar allerlei oplossingen bij extreme armoede, geweld en psychologische problemen.”