man schreeuwt het uit terwijl 2 miniversies met een megafoon naar hem roepen op zijn rechter-en linkerschouder

Deep dive kritisch denken met Johan Braeckman (UGent) - Wetteren

Helder, kritisch denken, is lastiger dan het lijkt. Johan Braeckman verduidelijkt hoe we helderder kunnen leren denken en ons behoeden voor fouten.

 

Deep dive kritisch denken met Johan Braeckman (UGent) - Wetteren

Info

Helder, kritisch denken, is lastiger dan het lijkt. Mensen herkennen patronen die niet bestaan en zien toeval als betekenisvol. En we vertrouwen meer op anekdotes dan keiharde feiten.

Johan Braeckman behandelt in een college de psychologische factoren die kritisch denken bemoeilijken. Hij verduidelijkt hoe we helderder kunnen leren denken en ons behoeden voor foute vormen van redeneren.

Kritisch denken. Valkuilen en mogelijkheden

De geschiedenis is bezaaid met voorbeelden van experten die de mist in gingen. Zoals een manager van Decca Recording die The Beatles afschreef als “We don’t like their sound. Groups of guitars are on the way out.” Of de gerespecteerde kunstkenner Abraham Bredius die de hand van Johannes Vermeer in een meesterwerk meende te herkennen, maar dat later een recente vervalsing bleek. Of de 12 uitgevers die J.K. Rowling wandelen stuurden met haar manuscript voor Harry Potter.

Ook experts vergissen zich dus. De centrale vraag die we behandelen is: hoe kunnen we dit begrijpen? Hoe komt het dat mensen met oprechte, authentieke kennis van zaken, toch ook geregeld de bal mis slaan? Wat verklaart waarom mensen in het algemeen, en paradoxaal genoeg experts in het bijzonder, zo vaak en zo ogenschijnlijk snel en gemakkelijk op mentale dwaalsporen terechtkomen?

Johan Braeckman bespreekt inzichten die cognitief falen helpen begrijpen en kunnen voorkomen!

Waar
De Corridor, Wetteren

Olmenlaan
9230 Wetteren

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 380 (excl. btw)
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact
Birgit Stokx

Birgit Stokx

03 829 25 25
Partner(s)
Spreker(s)

Johan Braeckman

filosoof

Johan Braeckman (°1965) was hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Eerder was hij Socrates hoogleraar aan de Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges en geeft geregeld lezingen in binnen- en buitenland. Zijn onderzoek spitst zich de voorbije jaren vooral toe op irrationalisme in diverse verschijningsvormen (bv. complottheorieën, pseudowetenschappen e.d.).