'Belgen willen dat overheid bespaart'
Een grote meerderheid van de Belgen verwacht dat hun persoonlijke financiële situatie er de komende jaren op achteruit zal gaan. Dat blijkt uit een enquête van het VKW en Econopolis.
Forum voor geëngageerd ondernemen
Een grote meerderheid van de Belgen verwacht dat hun persoonlijke financiële situatie er de komende jaren op achteruit zal gaan. Dat blijkt uit een enquête van het VKW en Econopolis.
Een robuust economisch herstel blijft zo goed als onmogelijk zolang de problemen binnen de financiële sector en de overheidsfinanciën niet opklaren.
VOORAL SANEREN IN DE UITGAVEN ZAL RESULTAAT BOEKEN
Dat we nog geen nieuwe regering hebben, wil niet zeggen dat de overheidsfinanciën een slapend bestaan leiden. Zelfs een positief geluid over het begrotingstekort mag volgens JOHAN VAN OVERTVELDT en GEERT JANSSENS niet al te optimistisch worden geïnterpreteerd.
België is al verscheidene grote industriële ondernemingen verloren.
De Boelwerf (Temse), Cockerill Yards, de Kempische Steenkoolmijnen, Fabelta (Gent),... De industrie vertegenwoordigt vandaag nog slechts 18% van de toegevoegde waarde van onze economie. Een verontrustende ontwikkeling, menen Karel Van Eetvelt (Unizo), Johan Van Overtveldt (VKW) en Geert Noels. Straks zijn we wellicht ook nog Opel Belgium (Antwerpen) kwijt. België moet dringend inspanningen leveren om zijn industrieel weefsel te redden, luidt hun alarmkreet.
Karel Van Eetvelt, Johan Van Overtveldt en Geert Noels breken lans voor bedrijven die 'dingen maken'
De industrie in Vlaanderen verdwijnt in een recordtempo. Met die boodschap opende econoom Geert Noels gisteren het debat over de industriële toekomst van Vlaanderen.
In een week waarin de Duitsers een besparingsplan van 82 miljard afkondigden, raakten de Belgische politici het zelfs niet eens over de contouren van een onderhandeling over hoe ze onze welvaartsstaat veilig willen stellen. Dat de financiële toestand van het land desondanks niet fors verslechterd is, hebben we dus niet aan de politiek te danken, maar aan de economische omstandigheden die beter meevielen dan verwacht. En ook wel aan u en ik, omdat onze spaarwoede de financiële markten even het gebrek aan beleid deed vergeten.